Núm. 28 - 17 de setembre de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L’ICO incorpora un nou aparell de radioteràpia de darrera generació

Ampliar imatge

L’Institut Català d’Oncologia ha incorporat al seu centre de l’Hospitalet de Llobregat l’accelerador lineal per al tractament de radioteràpia més modern del món.

L’aparell és el segon de les seves característiques que s’instal·la a Europa (l’altre està a Zurich), i el tercer del món, després de l’inaugurat la primavera passada al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York.

El TrueBeam, com es denomina, és més precís i segur que els anteriors i permet tractar tumors més petits i/o localitzats en zones sensibles. També possibilita fer-ho de manera més segura i amb menys efectes secundaris per als malalts.

El nou equipament s’ha presentat en el marc del 29è Congrés de la Societat Europea d’Oncologia Radioteràpica (ESTRO), que se celebra del 12 al 16 de setembre a Barcelona i al qual assisteixen uns 4.500 experts en la matèria.

Cap a una radioteràpia més precisa i segura
En els darrers anys, els esforços en l’àmbit de la radioteràpia s’han centrat en millorar la precisió i l’eficàcia dels tractaments. L’objectiu és administrar la màxima dosi de radiació al tumor sense afectar el teixit sa del voltant.
 
Això permet tractar un ventall més ampli de tumors i fer-ho amb menys efectes secundaris. Així, per exemple, es poden tractar tumors molt petits o propers a òrgans molt crítics, com serien, entre d’altres, els de pròstata i els de cap i coll (propers a la medul·la). També s’aconsegueix abordar amb la mateixa eficàcia certs tumors però evitant efectes indesitjables. “Per descomptat, el pacient vol curar-se, però no a qualsevol preu, i valora cada cop més poder gaudir d’una bona qualitat de vida”, explica Ferran Guedea, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica del centre ICO de l’Hospitalet i co-president del comitè organitzador del 29è congrés de l’ESTRO.
 
Amb la nova generació d’acceleradors lineals es pot, per exemple, tractar el càncer de pròstata evitant efectes com la incontinència urinària o la impotència. “Fins ara la radioteràpia en tumors de cap i coll, per exemple, podia comportar una sequedat permanent de la boca perquè la radiació afectava les glàndules paròtides, responsables de la funció salivària. Amb les noves tècniques reduïm la dosi que va a aquestes glàndules i s’eviten aquests efectes secundaris”, afegeix Guedea.
 
El TrueBeam és un pas més en l’evolució de l’oncologia radioteràpica ja que incorpora la tecnologia més puntera disponible. Així, està específicament dissenyat per a la radioteràpia estereotàxica extracranial, una tècnica molt precisa per aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt concreta i que s’utilitza bàsicament en càncer de pulmó, fetge i os.
 
L’ICO, centre de referència
L’ICO és un centre de referència en l’àmbit de l’oncologia radioteràpica. Ha estat pioner a Espanya en l’aplicació de la radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT) i la radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), i va presentar la radioteràpia estereotàxica extracranial en tumors de pulmó ara fa un any. L’ICO es va convertir així en el primer centre sanitari públic espanyol en incorporar aquesta tècnica, indicada per a pacients amb tumors petits de càncer de pulmó que no es poden operar. Actualment ja s’han tractat uns 50 malalts.
 
Així mateix, un pacient amb càncer de pròstata de l’ICO va se el primer de tot Espanya en beneficiar-se, la passada primavera, de la radioteràpia amb intensitat modulada (IMRT) en un arc, denominada RapidArc.
 
A més, l’ICO és la institució de l’Estat que:
 
-Tracta més pacients amb radioteràpia: prop de 5.000 tractaments de radioteràpia convencional (2.360 a l’Hospitalet, 1.160 a Girona i 1.450 a Badalona) i 800 de braquiteràpia el 2009
 
-Disposa de més aparells: l’ICO compta amb la major concentració d’acceleradors lineals: 5 a l’ICO l’Hospitalet, 2 a l’ICO Girona (més un altre en projecte) i 3 a l’ICO Badalona.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00