Commemoració del Dia Nacional per a la Prevenció del Càncer de Còlon i Recte
La prevenció i la detecció precoç són dos aspectes primordials per reduir l’impacte del càncer de còlon i recte. Així ho afirmen els especialistes en el Dia Nacional per a la Prevenció del Càncer de Còlon i Recte, que s'ha celebrat avui 31 de març.
Per commemorar-ho, s'ha posat una taula informativa a l’Hospital Duran i Reynals, seu de l’ICO de 10:00 a 13:00. D’altra banda, el proper dijous 29 d’abril l’ICO, amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’Aliança per a la Prevenció del Càncer de Còlon, instal·larà un còlon inflable amb informació sobre la malaltia i la seva prevenció a la confluència de la Rambla Just Oliveras i Avinguda Carrilet de 10:00 a 20:00.
La prevenció
Entre el 70 i el 80% dels càncers colorectals estan relacionats amb la dieta i els hàbits. La majoria d’aquests tumors, doncs, s’evitarien portant una vida saludable: alimentació rica en fruita i verdura, reducció del consum de greixos i de carn vermella, exercici físic de manera regular, no fumar i evitar el consum de begudes alcohòliques.
La detecció precoç i el programa de l’ICO
El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Per això els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.
L’ICO va iniciar l’any 2000 i de forma pionera a tot l’Estat un Programa pilot de detecció precoç de càncer de còlon i recte a L’Hospitalet. Actualment s’està en la quarta ronda. El 2004 el programa pilot es va aplicar a Vilafranca del Penedès i es va estendre a tota la comarca el 2007. Actualment el programa ja no és pilot, i l'ICO el gestiona a Hospitalet i l'Alt Penedès.
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, és totalment gratuït i va adreçat a tots els homes i dones de 50 a 69 anys d’edat i la prova de cribratge és molt senzilla.
L’ICO envia una carta a tots els veïns en aquesta franja d’edat per convidar-los a participar. La prova consisteix a prendre mostres de femta, les quals es poden recollir de manera fàcil a casa, seguint el full d'instruccions que acompanya la carta. La mostra s’ha de portar a una de les farmàcies que collabora amb el programa i un cop analitzada, s’envia el resultat per correu a casa. Aquest examen s’ha de fer cada dos anys.
Si dóna positiu (es detecta sang en les deposicions) es programa una visita per tal que la persona es faci una colonoscòpia, que és la prova diagnòstica per determinar si hi ha o no algun tipus de lesió. La detecció precoç d’aquest tipus de càncer en millora molt el pronòstic: d’aquí la importància de participar en el programa de cribratge.
Estudis internacionals mostren que la mortalitat per aquest càncer es pot reduir fins a un 30% amb els programes de detecció precoç.
Resultats obtinguts a L’Hospitalet
Des de l’inici del Programa la participació ha anat augmentant, passant d’un 17,2% a la 1ª ronda a un 31% de la darrera (4ª ronda, amb dades provisionals).
• La gent que participa ho continua fent en les rondes successives. El que costa és començar el procés, però un cop s’entra en contacte amb el programa, més del 75% dels participants hi són fidels. El 78,3% dels participants en la darrera ronda ja ho havien fet en la prèvia.
• Les dones hi participen més que els homes. No obstant això, un resultat positiu a la prova de detecció de sang oculta en femta és més freqüent entre els homes i entre les persones de més edat (ja siguin homes o dones).
• El 96,7 dels participants han obtingut un resultat normal, i no han de fer res més fins que tornin a rebre la carta, un cop passats dos anys, per repetir la prova. Un 1’3% ha abandonat el procés de cribratge.
• La prova ha resultat positiva per al 2% dels participants. A aquests se’ls ha fet una colonoscòpia per a confirmar o descartar la presència d’una lesió colorectal. En total, el 58,7% tenien una lesió (106 adenomes, lesions que en un futur poden evolucionar a càncer, i 23 càncers).
Resultats obtinguts al Penedès
Des que es va iniciar el Programa a la comarca de l’Alt Penedès, el 2004, ja s’han realitzat dues rondes a Vilafranca i una a la resta de la comarca.
• Pel que fa a la participació, els resultats, tot i ser millors del que a priori s’esperava, són baixos si es comparen amb altres programes de prevenció de càncer colorectal. A Vilafranca es va assolir una participació de gairebé el 27% (26,8%) i a la zona denominada Penedès Rural un 26,2%.
• La participació va ser més elevada entre les dones i el resultat positiu a la prova de detecció de sang oculta en femta més freqüent entre els homes i el grup de més edat (de 65 a 69 anys).
• De tots els participants des del 2004, 49 persones s’han fet una colonoscòpia conseqüència d’un resultat positiu a la prova de cribratge. A tretze persones se’ls ha detectat adenomes d’alt risc (lesions que en un futur podrien ser un càncer en molta probabilitat) i a deu un càncer.
El càncer de còlon i recte i la importància de la detecció precoç
El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 4.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.000 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.
Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar. El problema és que el càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia.
Possiblement, aquest és un dels millors exemples en què la detecció precoç, que permet el tractament en estadis inicials, modifica més positivament el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat terapèutica.
Comparteix
|