Núm. 18 - 17 de març de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Es commemora el 20è aniversari de la Unitat Funcional de Càncer de Mama

Ampliar imatge

El passat divendres 12 de febrer es va celebrar el 20è aniversari de la Unitat Funcional de Càncer de Mama, formada per professionals de diferents especialitats de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

La de l’HUB-ICO és la Unitat Funcional de Mama més antiga de l’Estat i la que tracta més pacients a Catalunya, amb unes 1.000 primeres visites anuals.

L’acte va consistir en tres taules rodones sobre el càncer de mama i es va comptar amb la presència de diverses dones que han superat la malaltia o que estan en tractament. Entre elles, la pianista Chantal Decoppet, que va oferir un petit concert a la sala d'actes de l'Hospital. També es va presentar l’exposició, “Ni un pèl de lletges”, de la fotògrafa Ana Calvo. La celebració va coincidir amb el Tercer Curs de Cirurgia del Càncer de Mama, que es va celebrar del 10 al 12 de març a l’Hospital de Bellvitge.

La consellera de Salut, Marina Geli, va participar en l’acte, i va estar acompanyada pel regidor de sanitat de l’Hospitalet de Llobregat, Clemente Murillo, l’adjunta a la Gerència per Afers Assistencials de l’Institut Català de la Salut, Montserrat Figuerola, el gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Xavier Corbella, i la directora general de l’ICO, Candela Calle.

El model de les Unitats funcionals d’Atenció Oncològica
A principis de 1990 va començar a funcionar la Unitat Funcional de Càncer de Mama.

Les Unitats funcionals són un tipus d’organització que permet l’abordatge integral de la pacient. Diversos especialistes treballen en un espai físic comú i prenen una decisió conjunta sobre la manera de procedir. Aquest abordatge multidisciplinar i la immediatesa permeten escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics.

La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’ICO està integrada per 24 membres: ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomo-patòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres, psico-oncòlegs i personal d’administració. Tots ells estan especialitats en la patologia mamària.

Més supervivència...
Aquesta és la Unitat Funcional de Càncer de Mama més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de Catalunya:

• 6.000 dones tractades des de la seva creació.

• 1.000 primeres visites anuals, de les quals es confirma un càncer en unes 460.

• 3.000 pacients en seguiment.

• Més de 300 malaltes se sotmeten a cirurgia, al 100% de les quals se’ls realitza la reconstrucció mamària en el mateix acte operatori.

• Més del 80% dels pacients sobreviu als deu anys: Aquests resultats són equiparables als d’Estats Units i els països europeus més avançats.

• La mortalitat es redueix prop d’un 2’5% anual, bàsicament gràcies al diagnòstic precoç i els avanços en el tractament (com la introducció dels anticossos monoclonals o els inhibidors de l’aromatasa).

.... i més qualitat de vida
La Unitat Funcional de Càncer de Mama l’HUB-ICO té una taxa molt alta de cirurgia conservadora:

• En el 75% dels casos s’evita la mastectomia radical.

• Percentatge molt elevat de reconstrucció mamària immediata: en aquelles dones que malauradament no es pot evitar l’amputació del pit se’ls reconstrueix la mama en la mateixa intervenció –exceptuant en casos concrets en què està contraindicat–-, ja sigui amb teixits propis del la pacient o amb pròtesi; per evitar així l’impacte psicològic de la mastectomia radical.

• En el 46% de pacients s’evita l’extirpació dels ganglis (buidament ganglionar) gràcies a la tècnica del gangli sentinella. Així evita la principal seqüela del càncer de mama: el limfedema. El limfedema provoca que el braç més proper als ganglis extirpats s’infli i perdi funcionalitat.

D’altra banda, les pacients de la Unitat Funcional es poden beneficiar de l’aplicació de tractaments innovadors i experimentals. Des de la seva creació s’han realitzat més de deu assaigs clínics en càncer de mama, en el qual han participat més de 300 dones.

El Càncer de mama a Catalunya
Segons les dades del Pla Director d’Oncologia, el càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb uns 4.600 casos l’any, la qual cosa suposa quasi el 30% de tots els tumors en dones. També n’és la primera causa de mort per càncer, amb unes 1.000 defuncions l’any, el 18% de morts per càncer en dones.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00