Núm. 18 - 17 de març de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actes i congressos

Experts en oncologia radioteràpica es troben per promoure assaigs clínics innovadors en càncer

Ampliar imatge

L'ICO i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol van organitzar de l'11 al 13 de març la 72ena reunió del Grup d’oncologia radioteràpica (ROG), pertanyent a l’Organització Europea per a la Recerca i Tractament del Càncer (EORTC).

L’objectiu de la trobada era debatre les darreres evidències sobre el tractament de determinats tumors i per promoure noves col·laboracions i assaigs clínics en l’àmbit de la radioteràpia.

Novetats en el tractament de certs tumors
La reunió va servir per establir el tractament en determinats tipus de càncer. A tall d’exemple, sovint la radioteràpia i la quimioteràpia provoquen dany cerebral en pacients amb tumor cerebrals. En el congrés es va avaluar la utilitat d’administrar fàrmacs neuroprotectors per reduir aquest dany.

També es va valorar la introducció de nous anticossos monoclonals en el tractament del glioma maligne o l’aplicació de radioteràpia en altes dosis per als meningiomes malignes.

Promoure assaigs clínics
Un altre dels objectius de la reunió va ser establir aliances per iniciar nous assaigs clínics. Tot sovint, és molt difícil que un únic centre disposi del nombre suficient de pacients per iniciar un assaig pioner i és necessari fer estudis multicèntrics, en què diferents hospitals aporten malalts.

El ROG és un dels grups més actius de la EORTC pel que fa al reclutament de pacients. Actualment és el responsable o corresponsable de diferents assaigs clínics, en patologies com gliomes de baix grau, glioblastomes, gliomes anaplàsics, meningiomes, metàstasis cerebrals, càncer de pròstata, de mama, de cap i coll, d’úter...

A tall d’exemple, el ROG acaba d’impulsar dos nous assaigs clínics:

• El càncer de cap i coll avançat té una supervivència d’entre el 50 i el 60 % i hi ha un alt índex de recaiguda. L’ICO, en col·laboració amb el ROG, iniciarà un assaig clínic per valorar si es pot augmentar aquesta supervivència afegint al tractament un nou anticòs monoclonal.

• Un treball per valorar si els pacients operats de càncer de pròstata i tractats amb radioteràpia augmenten la supervivència en subministrar-los un tractament hormonal a llarg termini.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00