Núm. 18 - 17 de març de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Breus

Comencen les obres per instal·lar un nou accelerador lineal a Girona

Ampliar imatge

A mitjans del mes de febrer es va iniciar la construcció d’un búnquer per allotjar el tercer accelerador lineal que l’ICO posa en marxa a Girona, a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. El nou aparell comptarà amb la tecnologia més avançada per al tractament del càncer amb radioteràpia

L’objectiu del nou equipament és seguir sent competitius i garantir que tots els pacients de càncer de les comarques gironines que precisen radioteràpia puguin ser atesos a Girona i no hagin de desplaçar-se fins a Barcelona. Està previst que el nou aparell entri en funcionament a final d’any.

L’oncologia radioteràpica a Girona
El centre ICO de Girona disposa actualment de dos acceleradors lineals i és centre de referència en radioteràpia per a tota la població de Girona. A més, també tracta pacients d’altres àrees, com és el cas dels de càncer de pulmó i d’esòfag de Vic. En conjunt, el 2009 s’hi van realitzar 1.163 tractaments de radioteràpia, el que representa el  23% dels tractaments que l’ICO va realitzar en els seus tres centres.

En aquests moments, l’ICO té capacitat per tractar amb radiacions tots els malalts de càncer de les comarques gironines però, per mantenir aquesta situació, cal instal·lar un tercer accelerador. El motiu és doble:

-El càncer és una malaltia associada a l’edat i, per tant, es preveu que el nombre de casos augmenti de manera constant. En aquests moments, els dos acceleradors de l’ICO ja treballen al límit de la seva capacitat.

-La tecnologia en radioteràpia ha avançat molt i el nou accelerador incorporarà algunes innovacions que milloraran la precisió dels tractaments i, per tant, la seva seguretat:

1. Tecnologia IMRT (radioteràpia d’intensitat modulada). Són tractaments molt sofisticats que es basen en modular el feix de radiació, adequant la intensitat a la forma i mida del tumor des de cadascuna de les posicions d’irradiació. L’objectiu és reduir al màxim la zona sana que es pot veure afectada per la radiació en alguns òrgans molt crítics, com, per exemple, la medul·la espinal en tumors de cap i coll. En aquests moments, els malalts que ho precisen es desplacen fins al centre ICO de l’Hospitalet de Llobregat, a Barcelona. Les sessions són de 20-30 minuts.

2. Tecnologia VMAT (Volumetric Modulation Arch Therapy). L’ICO serà el primer centre de Catalunya en disposar d’aquesta tecnologia, que millora la IMRT en reduir a pocs minuts aquest tipus de tractaments.

3. Radioteràpia sincronitzada amb la respiració. Es sincronitzen els moviments respiratoris del pacient amb la sortida del feix de radiació, per minimitzar la influència dels moviments del tumor durant la irradiació. Això és especialment important en tumors petits de pulmó i de l’aparell digestiu, subjectes a moviments durant el tractament, com a conseqüència de la respiració del pacient.

4. Sistema on board imaging, que permet verificar el posicionament del pacient abans del tractament mitjançant l’adquisició d’imatges planars o tomogràfiques a la pròpia unitat de tractament.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00