Núm. 16 - 5 de febrer de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Nivells elevats de vitamina D redueixen significativament el risc de càncer de còlon

Ampliar imatge

Concentracions elevades de vitamina D en sang comporten un menor risc de patir càncer de còlon. Així ho conclou un estudi liderat per l'Agència Internacional per a la Recerca en Càncer (IARC) i l'Imperial College de Londres. En el treball, que es publica demà al British Medical Journal, ha participat Carlos Alberto González Svatetz, cap de la Unitat de nutrició i càncer de l'Institut Català d'Oncologia i investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge.

L'estudi
El treball és fruït del projecte EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study), un estudi que inclou 521.457 persones sanes d'entre 35 i 70 anys de 10 països europeus, de les quals se'n va recollir informació sobre la dieta, els estils de vida i una mostra de sang.

Durant el seguiment posterior, dels 521.457 participants, 1.248 van desenvolupar un càncer de còlon. En aquests, es van mesurar els nivells que tenien de vitamina D en sang abans de desenvolupar el càncer i es van comparar amb els nivells que tenien 1.248 controls, participants sans.

Les conclusions indiquen que els nivells més alts de vitamina D circulant en sang redueixen fins a un 40% el risc de càncer de còlon en comparació amb les persones que tenen els nivells més baixos.

Aquest estudi és el més important que s'ha fet mai sobre el tema a Europa. Els resultats confirmen treballs previs més petits basats principalment en poblacions nord-americanes. A més, aquests treballs mesuraven la ingesta de vitamina D, però el nivell en sang del seu principal metabòlit, la 25 Hidrovitamina D, no depèn només de la ingesta sinó també de la formació endògena, associada en part a l'exposició solar.

La vitamina D té una funció clau en la regulació de l'homeòstasi del calci, i podria tenir un efecte en la regulació del creixement de les cèl·lules normals i tumorals del còlon. Estudis previs havien suggerit que el consum de calci i productes làctics exerceix un efecte protector (com també ha confirmat aquest estudi) però de moment es desconeix si el calci i la vitamina D actuen conjuntament o separada.

Cal prendre suplements de vitamina D?
Tot i que els resultats confirmen la relació entre la vitamina D i l'etiologia del càncer de còlon, els experts no recomanen prendre suplements de vitamina D per prevenir el tumor. Fins al moment es desconeix els possibles efectes sobre la salut de concentracions molt elevades de vitamina D obtingudes per aquests suplements, ni es coneix si induir aquests elevats nivells mitjançant suplements és millor que obtenir els nivells normals assolibles amb una dieta equilibrada i una moderada exposició al sol.

Per al moment, l'evidència científica demostra que la millor manera de reduir el risc de patir càncer de còlon és deixar de fumar, augmentar l'activitat física, reduir l'obesitat i el greix abdominal i limitar el consum d'alcohol i de carn vermella.

El càncer de còlon i recte
El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s'estima que es diagnostiquen 4.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.000 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00