Núm. 16 - 5 de febrer de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Primera evidència que la dieta mediterrània protegeix contra el càncer d'estómac

Ampliar imatge

Les persones que més segueixen la dieta mediterrània tenen fins un 33% menys de tumors gàstrics, segons un estudi que es publica a American Journal of Clinical Nutrition.

La dieta mediterrània té un important efecte protector davant el càncer gàstric. Així ho conclou un estudi elaborat per la xarxa EPIC, en el qual ha participat un grup de científics de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderat per Genevieve Buckland y Carlos A. González, que es publica a 'American Journal of Clinical Nutrition'.
 
485.000 persones a estudi
L'estudi ha inclòs 485.044 persones d'entre 35 i 70 anys provinents de deu països europeus. Els participants es van seguir durant prop de nou anys i se'n van recollir dades sobre la dieta i els estils de vida.
 
Totes les persones van rebre una puntuació del 0 al 18 segons la seva adherència a la dieta mediterrània: elevat consum de fruita, verdures, cereals, llegums, fruits secs, peix i oli d'oliva, moderat consum d'alcohol i baix consum de làctics i carn.
 
Després de nou anys de seguiment, 449 persones van desenvolupar càncer gàstric. Segons l'estudi, els individus amb una millor puntuació, és a dir, amb major adherència a la dieta mediterrània, tenien un 33% menys de possibilitats de desenvolupar aquest tipus de tumors que els que tenen una pitjor puntuació. El treball també conclou que cada punt de més, la qual cosa implica uns canvis mínims en la dieta, confereix un 5% més de protecció.
 
La dieta i el càncer
La dieta mediterrània ha demostrat ser beneficiosa per prevenir diverses malalties, especialment les cardiovasculars. Estudis previs havien analitzat l'efecte de productes concrets (fruita, verdura, vitamina C) sobre el càncer gàstric, que havien mostrat un subtil efecte protector.
 
Aquest és el primer estudi que mostra l'important efecte benefactor de la dieta mediterrània en el seu conjunt per prevenir aquest tumor. Segons els autors de l'estudi que ara publica 'American Journal of Clinical Nutrition', "la influència de cada aliment pot ser feble, però l'efecte simultani del conjunt de components de la dieta mediterrània confereix una important protecció davant el càncer gàstric". Així doncs, l'efecte beneficiós no es deu a un producte concret, sinó al conjunt de la dieta mediterrània.
 
Un càncer de mal pronòstic
Els tumors gàstrics són la segona causa de mort per càncer arreu del món, amb més d'un milió de morts cada any. A l'estat espanyol, és el cinquè càncer més freqüent -8.200 casos nous l'any- i el quart que provoca més morts.
 
És un tumor de mal pronòstic, ja que se sol diagnosticar en estadis avançats i no disposa d'un tractament eficaç. Actualment, la supervivència als 5 anys no supera el 23%. És per això que és especialment important promoure'n la prevenció.
 
Fins ara s'havia demostrat la relació del càncer gàstric amb la infecció per la bactèria Helicobacter pylori i amb el consum tabac. Alguns estudis també havien suggerit que les fruites i verdures, redueixen el risc de patir-ne, mentre que el consum de productes fumats i salats, així com l'obesitat, n'augmenten el risc. 

L'EPIC
L'EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study) és un estudi prospectiu format per cohorts de població provinents de 23 centres de 10 països europeus. És l'estudi europeu amb un major nombre de participants: inclou 521.457 persones d'entre 35 i 70 anys, que van ser reclutades entre 1992 i 1998. L'ICO en coordina l'estudi dels tumors gàstrics i d'esòfag.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00