Núm. 15 - 21 de gener de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

VCN Biosciencies, la primera empresa sorgida de l'ICO

Ampliar imatge

Un grup de científics de l’Institut Català d’Oncologia-Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (ICO-IDIBELL) han creat l’empresa VCN Biosciences S.L. Aquesta és la primera ‘spin-off’ sorgida de l’ICO-IDIBELL i té per objectiu facilitar i agilitzar la transferència de tecnologia entre la recerca que es fa al laboratori i l’empresa privada

La viroteràpia
L’empresa, fundada per Ramon Alemany, Manel Cascalló i Gabriel Capellà (d'esquerra a dreta a la imatge), es dedica a la viroteràpia del càncer, que consisteix en l’administració de virus modificats genèticament per destruir únicament les cèl·lules tumorals. El virus oncolític, no tan sols elimina la cèl·lula cancerígena infectada, sinó que genera milers de còpies de si mateix que destrueixen les cèl·lules malignes veïnes. Així doncs, actua com un fàrmac amb capacitat d’autoamplificació.

La viroteràpia està registrada en algun territori, com la Xina. No obstant això, encara està en fases experimentals en la majoria de països, on s’han realitzat assaigs clínics en fase II i III, alguns d’ells força prometedors.  Als Estats Units, per exemple, s’ha provat per al tractament de molts tipus de tumors, i recentment s’han publicat estudis que mostren una bona resposta en malalts amb melanoma i glioblastoma, un tipus de tumor cerebral. VCN Biosciences té previst portar un dels seus virus a assaig clínic en pacients amb tumors de pàncrees i de cap i coll.

Noves patents per millorar els virus
La recerca en l’àmbit de la viroteràpia se centra en millorar la selectivitat dels virus, és a dir, que només es repliqui i destrueixi en les cèl·lules tumorals i reduir-ne la toxicitat. També s’intenta augmentar-ne la potència, perquè aconsegueixi eliminar totes les cèl·lules cancerígenes del pacient, incloses les metàstasis.

Actualment, VCN Biosciences disposa d’una patent sobre una mutació (mutació T1) aïllada al 2008 i que confereix una millor potència oncolítica. Aquesta tecnologia s’ha subllicenciat recentment a una empresa biotecnològica holandesa (ORCA Therapeutics) que té previst incloure-la en els seus virus.

VCN Biosciences també està en tràmits d’aconseguir la llicència exclusiva per una segona tecnologia que permet millorar la disseminació del virus dins del tumor, i que s’ha demostrat molt prometedora per incrementar-ne l’activitat.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00