Núm. 15 - 21 de desembre de 2009 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Josep M. Vilà, nou president i conseller delegat

Ampliar imatge

Josep M. Vilà, doctor en Hematologia Clínica i fins ara director del centre ICO de Girona, és el nou president i conseller delegat de l’ICO. El seu nomenament respon a la marxa de Francesc Moreu, que va anunciar que deixava el càrrec un cop assolits els objectius que van motivar la seva incorporació, ara fa nou mesos. Aquests canvis es completen amb el nomenament de Francesc Soler com a director assistencial de l’ICO Girona.

Durant la seva presentació davant dels comandaments de l’ICO, Josep M. Vilà subratllà la seva intenció de continuar amb el projecte estratègic endegat per Francesc Moreu per al bienni 2009-2010, aprovat pel Consell d’Administració i amb la majoria de les seves accions ja en execució: 

Negoci + empresa. El projecte estratègic de l’ICO per al bienni 2009-2010 es pot sintetitzar en la separació entre el negoci i l’empresa, entenent el negoci com  l’activitat que gira al voltant de l’acte mèdic (atenció als pacients i als seus familiars) i l’empresa com el conjunt de serveis que hi donen suport per garantir, precisament, el bon funcionament de l’acte mèdic. En els dos àmbits, negoci i empresa, s’han posat en marxa accions per millorar el servei que oferim als nostres usuaris; aquests canvis continuaran la seva implantació al llarg del 2010.

Processos i programes. En una organització per processos, els programes apleguen de forma integral i transversal les accions necessàries per a l’abordatge d’un problema de salut determinat. Així, abans d’acabar l’any es posen en marxa el Programa de càncer hereditari, liderat per Gabriel Capellà, i el Programa de control de càncer i prevenció, liderat per Víctor Moreno.

Model federal + contractes de gestió. A nivell territorial, aquesta separació es tradueix en la implantació d’un model federal, que implica una autonomia més gran dels tres centres ICO per gestionar la seva activitat i, alhora, un major control i seguiment dels seus indicadors de resultats. Aquests resultats es defineixen anualment en els contractes de gestió que signen la direcció del centre i la direcció general. De fet, els primers contractes de gestió ja s’han signat per al 2009 i, en aquests moments, s’estan preparant els del 2010.

A més, dintre del procés d’implantació progressiva del model federal també s’ha nomenat un responsable d’infermeria per a cada centre, amb dependència directa del director assistencial: Anna M. Jiménez serà el referent d’infermeria a l’ICO Badalona, i Imma Brao a l’ICO Girona; ambdues eren fins ara les caps de l’hospital de dia. A l’Hospitalet, aquesta figura està representada per Daría Rubio.

Unitats de gestió clínica. A fi de potenciar l’autonomia de gestió en cascada (també dintre de cada centre) es proposa constituir unitats de gestió clínica, les primeres de les quals es definiran el 2010. El nou model organitzatiu s’ha treballat amb directius i comandaments, que han realitzat un curs de 20 hores sobre gestió clínica per millorar les habilitats davant les noves responsabilitats que hauran d’assolir amb els contractes de gestió. 

Pacte de Progrés. Aquest Pacte neix de l’acord que van tancar juliol passat la direcció corporativa i els comitès d’empresa dels tres centres per treballar conjuntament en la millora de les condicions laborals i del desenvolupament professional dels treballadors de l’ICO, amb la participació dels comandaments interessats. Els tres grups de treball que s’hi van crear llavors (incentivació, desenvolupament professional i model d’organització) amb l’objectiu de consensuar propostes concretes en cadascun dels tres àmbits ja han finalitzat el procés de discussió i han presentat les seves conclusions a la direcció general aquesta mateixa setmana.

Un clínic de llarga trajectòria
Josep M. Vilà s’autodefineix com un clínic de llarga trajectòria. Especialista en hematologia i medicina interna, havia estat el cap del Servei d’Hematologia i Hemoteràpia de l’Hospital doctor Josep Trueta des de l’any 1976. Durant el període 1980-1984 va compaginar aquesta tasca amb la direcció mèdica del centre, i els anys 1986-88 va presidir l’Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona. Ha ocupat el càrrec de director de l’ICO Girona des de la seva creació, l’any 2002.  En la seva presentació, Vilà va dir que “al llarg de 33 anys de dedicació a la medicina pública he arribat a la conclusió que les relacions humanes, ja siguin a nivell personal, professional o científic son els elements més importants per avançar en qualsevol projecte”.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00