Núm. 15 - 21 de desembre de 2009 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Primer trasplantament de progenitors hematopoètics a Girona

Ampliar imatge

L’Institut Català d’Oncologia (ICO), amb la col·laboració de l’Hospital Dr. Josep Trueta i del Banc de Sang i Teixits, ha realitzat el primer trasplantament autòleg de progenitors hematopoètics a la demarcació de Girona.

A la presentació de la intervenció van participar-hi Rafel Masià, director mèdic de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona; Josep Maria Vilà, president i conseller delegat de l’ICO; Joan Profitós, cap del Banc de Sang i Teixits a Girona; David Gallardo, cap del Servei d’Hematologia Clínica de l’ICO Girona, i Ester Auger, supervisora d’infermeria d’hematologia-oncologia de l’Hospital Josep Trueta.

El primer pacient va ser un home de 42 anys que patia un limfoma de Hodgkin. El trasplantament, que es va dur a terme a mitjans de novembre, va anar segons estava previst i el pacient va ser donat d’alta 15 dies després del procediment. Posteriorment s’han fet tres transplantaments més.

Fins ara, els pacients que requerien aquest procediment s’havien de desplaçar al centre que l’ICO té a Badalona.

El trasplantament de progenitors hematopoètics
El tractament d’alguns càncers de la sang inclou l’administració de quimioteràpia en altes dosis per eliminar el moll d’os, que és l’afectat pel càncer. Per poder regenerar la medul·la òssia, en molts casos, abans d’aplicar la quimioteràpia s’extreuen cèl·lules mare sanes de la sang del pacient que es conserven congelades. Un cop el malalt ha acabat el tractament de quimioteràpia se li administren per via endovenosa. Aquestes cèl·lules són les que regeneraran el moll de l’os de nou.

1)Trasplantament autòleg: Quan les cèl·lules que s’administren provenen del propi pacient, com és el cas del primer trasplantament de Girona, es parla de trasplantament autòleg de progenitors hematopoètics o autotrasplantament de progenitors hematopoètics (AutoTPH).

2)Trasplantament al·logènic: Si les cèl·lules que s’administren al pacient per regenerar el moll d’os provenen d’un familiar o d’un donant, es parla d’un trasplantament al·logènic de progenitors hematopoètics.

L’autoTPH es realitza generalment en persones diagnosticades d’una malaltia oncològica de la sang, com són determinats tipus de leucèmies, limfomes i mielomes i és un tècnica complexa, ja que requereix un seguiment intensiu del pacient, tant durant la fase en què rep quimioteràpia com posteriorment, quan no serà capaç de defensar-se dels microorganismes per la manca de globus blancs. També cal vigilar que no apareguin complicacions derivades de la toxicitat de la quimioteràpia.

El programa de trasplantament a l’ICO Girona
Fins ara, els pacients de l’ICO Girona que necessitaven un transplantament de progenitors hematopoètics es derivaven al centre de l’ICO a Badalona.

A partir d’ara, l’ICO Girona atendrà tots els pacients candidats a un trasplantament autòleg de les comarques gironines; ja que el model en xarxa, característic de l’ICO, fa que els pacients tractats als hospitals comarcals de Figueres, Olot, Salt, Palamós, Blanes i Calella puguin accedir al tractament exactament igual que els pacients residents a Girona. Només es seguiran derivant els pacients que requereixin un trasplantament al·logènic, ja que és un procediment molt més complex.
La previsió és de fer més de 15 transplantaments l’any.

A la imatge, Joan Profitós, cap de Banc de Sang i Teixits a Girona, Rafel Masià, director mèdic de l'Hospital Dr. Josep Trueta, Josep Maria Vilà, president i conseller delegat de l'ICO, David Gallardo, cap del Servei d'Hematologia Clínica de l'ICO Girona, i Ester Auger, supervisora d'infermeria d'hematologia-oncologia de l'Hospital Dr. Josep Trueta.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00