Núm. 14 - 26 de novembre de 2009 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L'ICO inaugura un dels quiròfans de braquiteràpia més moderns de l’Estat

Ampliar imatge

La nova instal·lació, que es va inaugurar dimecres 25 de novembre, és un dels pocs quiròfans radioprotegits de l’Estat, és a dir, que permet la manipulació amb tota seguretat del material radioactiu dins del mateix quiròfan.

La braquiteràpia
La braquiteràpia consisteix en la col·locació d’una font radioactiva dintre o en la proximitat del tumor; la radiació que emet destrueix les cèl·lules malignes. És un tractament òptim per a alguns tumors molt petits, ja que permet administrar dosis molt altes amb uns mínims efectes secundaris i una màxima qualitat de vida.

Des de fa anys que és força utilitzat en tumors ginecològics i de mama. Així mateix, ha augmentat significativament la seva aplicació en tumors de pròstata, ja que està donant excel·lents resultats i poca toxicitat.

Sense anar més lluny, l’ICO, l’Hospital de Bellvitge i l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica han coordinat un estudi que ha demostrat que els pacients amb càncer de pròstata localitzat tractats amb braquiteràpia tenen una millor qualitat de vida que els tractats amb radioteràpia externa o amb l’extirpació de la pròstata. El treball es va fer en 600 malalts i es va publicar el 2008 a International Journal of Radiation Oncology-Biology-Physics.

El nou quiròfan
Fins ara, la col·locació del material radioactiu no es podia fer en un quiròfan, sinó que s’havia de fer en un búnquer especial. Així doncs, calia començar la intervenció del pacient al quiròfan, traslladar-lo a un búnquer per introduir-li el material radioactiu i després tornar-lo al quiròfan per acabar la operació.

La nova instal·lació de l’ICO és un dels pocs quiròfans radioprotegits de l’Estat, és a dir, que permet la manipulació amb tota seguretat del material radioactiu dins del mateix quiròfan. Amb això es pot reduir el temps d’intervenció i també s’eviten desplaçaments mínims del material radioactiu dins del cos del pacient, la qual cosa també augmenta la precisió del tractament. Així mateix, el nou quiròfan també disposa d’un dels circuits d’esterilitat més moderns que existeixen.

La braquiteràpia a l’ICO
La braquiteràpia va iniciar-se a l’ICO ara fa 20 anys. En aquest temps s’han fet més de 12.000 procediments i s’han tractat més de 10.000 pacients, la qual cosa el converteix en un dels centres amb més experiència d’Europa. Segons un estudi del 2007, els centres europeus tracten amb braquiteràpia uns 130 pacients/any de mitjana; una xifra que a l’ICO arriba als 600 pacients/any.

A mitjans de 2008 el Ministeri de Sanitat va acreditar l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’ICO com a centres de referència en el tractament dels tumors intraoculars de l’adult. Això significa que els centres compleixen les condicions per rebre malalts d’altres comunitats autònomes per a la prestació d’assistència de qualitat i excel·lència en aquestes patologies.

Quasi la meitat dels tumors tractats a l’ICO han estat ginecològics (5.989 procediments) seguits dels de mama (3.594). A partir de l’any 2001 s’inicia la braquiteràpia de pròstata, de la qual fins ara se n’han fet més de 830 procediments.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00