La Unitat de Recerca Translacional de Girona publica sis estudis sobre biologia molecular del càncer
La Unitat de Recerca Translacional de l'ICO Girona, encapçalada per Javier Menéndez, ha publicat recentment sis nous estudis científics sobre la biologia molecular del càncer. Els treballs se centren principalment en la detecció d’alteracions metabòliques presents en les cèl·lules tumorals i la identificació de molècules implicades en la divisió cel·lular.
Model metabòlic dels tumors HER-2 positius
Els tumors HER2 positiu són un subgrup biològicament agressiu dins del càncer de mama. Una de les seves característiques és que tenen una elevada capacitat per sintetitzar àcids grassos de manera endògena. No obstant això, una elevada concentració de greix intern és tòxica per a les cèl·lules normals i per a les tumorals, com a conseqüència del fenomen conegut com lipotoxicitat.
Els investigadors de la Unitat de Recerca Translacional de l’ICO Girona han fet una revisió que descriu un model que explica el funcionament metabòlic dels tumors HER-2 positius i detalla com s’ho fan per sintetitzar grans quantitats d’àcids grassos evitant el seu propi suïcidi.
“Fine-tuning the lipogenic/lipolytic balance to optimize the metabolic requirements of cancer cell growth: Molecular mechanisms and therapeutic perspectives”. Publicat a BIOCHIMICA ET BIOPHYSICA ACTA-Molecular and Cell Biology of Lipids.
Un polimorfisme en l’oncogen Sintasa dels Àcids Grassos protegeix contra l’obesitat central
El polimorfime Val1483Ile en el gen FASN es relaciona amb una menor adipositat en adults caucàsics, segons conclou aquest estudi, elaborat en col·laboració amb el CIBEROBN Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició, de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, i amb l’Hospital Central d’Astúries.
El gen FASN codifica per l’enzim lipogènic sintasa dels àcids grassos i se sap que la seva sobreexpressió té caràcter oncogènic en els tumors de pròstata i mama. El polimorfisme Val1483Ile, que en redueix l’activitat, es relaciona amb una menor adipositat, especialment d’obesitat central, en homes caucàsics adults que tenen tolerància normal a la glucosa.
Aquest és el primer estudi que demostra l’efecte protector del polimorfisme contra l’obesitat central en adults caucàsics, ja que estudis previs n’havien demostrat la implicació en els Indis Pima d’Estats Units i en nens del Nord d’Europa.
“Val1483Ile in FASN Gene is linked to central obesity and insulin sensitivity in adult white men”. Es publica a Obesity.
Concentració de la proteïna FASN en el càncer de mama metastàsic i en altres malalties metabòliques
Alguns estudis havien suggerit que les cèl·lules tumorals són capaces d’excretar l’excés de proteïna Sintasa dels Àcids Grassos (FASN) al torrent circulatori, amb la qual cosa FASN podria tenir un possible paper com a biomarcador de la progressió del càncer. Aquest estudi demostra que la presència de nivells elevats de la proteïna és un fenomen molecular relacionat amb alteracions de l’estat metabòlic dels individus, pero no exclusivament en pacients oncològics.
Aquest treball s’ha elaborat en col·laboració amb el Centre de Recerca Biomèdica de l’Hospital Universitari de Sant Joan (Universitat Rovira i Virgili, Reus) i amb el CIBEROBN Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició, de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, i amb l’Hospital Central d’Astúries.
En aquest àmbit, la recerca de l’ICO Girona se centra en avaluar les alteracions dels nivells circulants de FASN en pacients diabètics insulino-resistents, així com en individus coinfectats amb els virus VIH i el VHC.
"Serum concentrations of extracellular fatty acid synthase in patients with steatohepatitis”. Publicat a CLINICAL CHEMISTRY & LABORATORY MEDICINE
“Fatty acid Synthase activity regulates HER2 extracellular domain shedding into the circulation of HER2-positive metastatic breast cancer patients”. Publicat a INTERNATIONAL JOURNAL of ONCOLOGY
AMPK: Una nova proteïna supressora de tumors
L’enzim AMPK (AMP-activated Protein Kinase) és un nova proteïna supressora de tumors que actua durant el procés de citocinesi. Així ho suggereix aquest treball, realitzat en col·laboració amb el Departament de Patologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta.
Estudis recents de l’equip de l’ICO Girona havien demostrat que l’AMPK, el sensor bioenergètic cel·lular més important en tot l’espectre evolutiu, és capaç d’unir-se físicament a l’aparell mitòtic durant en procés de la divisió cel·lular en les cèl·lules de mamífer.
La inclusió de l’AMPK en la mateixa categoria molecular que altres quinases mitòtiques com les denominades “Aurores” obre un nou horitzó en la comprensió i abordatge terapèutic del metabolisme cel·lular en l’origen i el desenvolupament dels tumors humans.
“AMPK: Evidence for an energy-sensing cytokinetic tumor suppressor”. Publicat a CELL CYCLE.
"Mammalian Target of Metformin" (mTOM): Un nou terme biomèdic des de l’ICO Girona
La proteïna “mammalian Target Of Rapamycin" (mTOR) és coneguda pel seu paper en l’origen i progressió de molts tumors humans. Estudis recents de la Unitat de Recerca Translacional havien demostrat que el fàrmac contra la diabetis metformina és capaç d’induir efectes antitumorals a través de la inhibició indirecta de mTOR.
No obstant això, la majoria de fàrmacs anti-mTOR han fracassat com a monoteràpia en el tractament de nombroses patologies oncològiques. Els investigadors de l’ICO Girona han desenvolupat el primer model in vitro de resistència a la metformina per tal de descobrir nous biomarcadors de sensibilitat/resistència al fàrmac. Així, han trobat que la hiperactivació dels receptor de l’insuline-like growth factor (IGF-R1) podria tenir un paper clau en el desenvolupament de resistències a l’acció antitumoral de la metformina. Per analogia, doncs, han proposat el terme ‘mammalian Target Of Metformin (mTOM).
“If Mammalian Target of Metformin Indirectly Is Mammalian Target of Rapamycin, Then the Insulin-Like Growth Factor-1 Receptor Axis Will Audit the Efficacy of Metformin in Cancer Clinical Trials” Publicat a JOURNAL of CLINICAL ONCOLOGY
Comparteix
|