Núm. 9 - 30 de setembre de 2009 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Breus

Es reuneix el grup impulsor de l’Aliança per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya

Ampliar imatge

La missió d’aquesta Aliança, de la qual l'ICO en forma part, és disminuir i prevenir els esdeveniments adversos evitables en les organitzacions sanitàries.
 
El Departament de Salut vol rellançar i ampliar l’abast de l’Aliança per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya, integrada des de fa quatre anys per una xarxa de grups d’interès que tenen la finalitat de promoure la seguretat clínica en el nostre sistema sanitari.

Per aquest motiu es van reiniciar dimecres 16 de setembre les reunions del grup impulsor de l’Aliança integrat per representants del Departament de Salut, Servei Català de la Salut, Institut Català de la Salut, Institut d’Estudis de la Salut, Institut Català de Farmacologia, Institut Català d’Oncologia, Unió Catalana d’Hospitals, Consorci Hospitalari de Catalunya, Agrupació Catalana d’Establiments Sanitaris, Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya, Associació Catalana d’Infermeres de Control d’Infecció, Societat Catalana de Qualitat Assistencial, Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, col·legis oficials de professionals sanitaris (medicina, infermeria, farmàcia i estomatologia), Foro Español de Pacientes i representants i/o experts del món de la qualitat i gestió assistencials, de la premsa i judicatura.
 
La missió d’aquesta Aliança és disminuir i prevenir els esdeveniments adversos evitables en les organitzacions sanitàries amb l’objectiu de promoure l’aprenentatge, el disseny de processos d’atenció cada cop més segurs, i mantenir el diàleg necessari entre ciutadans, professionals, gestors i administració sanitària.
 
Sota el paraigua d’aquesta Aliança s’han desenvolupat i s’estan desenvolupant una quantitat important de projectes. Entre els més significatius destaquen iniciatives alineades amb estratègies de l’OMS, com són el projecte d’higiene de mans i el de la identificació inequívoca de pacients. Aquests dos projectes fa més de tres anys que es van iniciar i han anat assolint progressivament un grau d’adhesió cada cop més important de centres i professionals. D’altra banda, alguns dels projectes iniciats a Catalunya han estat innovadors i emblemàtics a la resta de l’Estat espanyol, com el VINCAT (vigilància de la infecció nosocomial a Catalunya). En total, més de 700 professionals i més de 100 centres de Catalunya estan participant o han format part d’aquestes iniciatives.
 
Actualment s’estan portant a terme altres projectes com ara el projecte “bacterièmia zero” a les unitats de cures intensives, la implantació de la gestió de la seguretat com a estratègia a les unitats hospitalàries, la prevenció de caigudes, la cirurgia segura, la disminució de la infecció quirúrgica en càncer de colon i recte i l’anestèsia segura.
 
D’altra banda, per a aquest any i com a línies de futur, i en consonància amb les propostes de l’OMS i el MSPS, s’estendran alguns d’aquests projectes als àmbits d’atenció primària, salut mental i addiccions i sociosanitari, es donarà impuls a projectes realitzats en el camp de la medicació segura i es potenciarà el protagonisme de la infermeria en els projectes. És per això que s’han sol·licitat fons al MSPS per endegar els projectes següents: reforç i millora de l’ús del consentiment informat en els hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública; augment del compliment de la higiene de mans entre els professionals sanitaris de centres d’atenció primària, sociosanitaris i serveis d’emergència; adaptació per a la integració en l’entorn de la recepta electrònica d’una base de dades d’informació sobre medicaments dirigida a pacients; optimització de l’ús del medicament en l’entorn hospitalari; millora de la seguretat clínica en el marc del paper actiu d’infermeria en el procés anestèsic; captació de pacients crònics amb falta de compliment del tractament en l’àrea d’urgències de l’hospital i dels CUAP (centres d’urgències d’atenció primària); prescripció farmacològica segura a l’atenció primària (projecte PREFASEG); millora de la seguretat del pacient quirúrgic; disminució de contencions i prevenció de caigudes en hospitals, i desenvolupament d’un currículum formatiu per a la comunicació dels errors sanitaris als pacients i familiars.
 
Un primer acord d’aquesta reunió celebrada el 16 de setembre ha estat el de constituir el grup impulsor en Consell Assessor de la Seguretat dels Pacients, per tal que serveixi d’òrgan consultiu i d’assessorament en aquest tema, validi les estratègies que es realitzin i dinamitzi el diàleg entre els ciutadans, les organitzacions i l’administració sanitària.
 
En resum, amb aquesta Aliança es vol incrementar la qualitat assistencial, en especial en el component de la seguretat; crear una xarxa de grups d’interès que s’impliquin en la promoció de la seguretat i en la integració d’idees que potenciïn la conscienciació i l’abordatge d’aquesta matèria a Catalunya; promoure nous projectes en l’àmbit hospitalari i estendre a altres entitats els projectes existents que han obtingut bons resultats; promoure la seguretat dels pacients en àmbits com l’atenció primària, els centres sociosanitaris, els de salut mental i addiccions; promoure la seguretat dels pacients liderada per professionals d’infermeria; promoure la recerca en qualitat assistencial i seguretat dels pacients, i integrar la seguretat dels pacients en el model d’acreditació de centres i en el de la compra de serveis.
 
L’Aliança per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya forma part d’una estratègia alineada amb la proposta de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que l’any 2004 va fundar l’Aliança Mundial per a la Seguretat dels Pacients per impulsar pràctiques segures i proporcionar l’adopció d’eines i metodologies de treball per crear i consolidar progressivament una cultura de seguretat en els centres assistencials que parteixi de la implicació i facilitació del lideratge de les organitzacions sanitàries. En la mateixa línia, el Consell de Ministres de la Unió Europea ha anat emetent recomanacions periòdiques respecte a la seguretat dels pacients. Un altre element institucional clau que forma part d’aquesta estratègia per a la seguretat dels pacients ha estat el Ministeri de Sanitat i Política Social que, mitjançant el Pla de qualitat i la gestió de fons de cohesió i subvencions per a estratègies en salut, potencia una part dels projectes que s’estan desenvolupant actualment a Catalunya. En consonància, el Pla de salut de Catalunya a l’horitzó 2010 també preveu la seguretat dels pacients com a element estratègic de les nostres actuacions.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00