Núm. 7 - 2 de setembre de 2009 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Una anàlisi genètica permet seleccionar el millor tractament en càncer de pulmó

Ampliar imatge

Els pacients que tenen mutat el gen EGFR responen als fàrmacs inhibidors de la tirosinkinasa.

Un estudi dirigit per Rafael Rosell, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Badalona, ha demostrat que hi ha un subgrup de pacients de càncer de pulmó, els que tenen mutat el gen EGFR, que ofereixen una molt bona resposta al fàrmac erlotinib.

El treball, que es publica a The New England Journal of Medicine, obre la porta a la generalització de les anàlisis genètiques per determinar la presència de la mutació i, per tant, del millor tractament. De moment, l’ICO Badalona és l’únic centre públic de tot l’Estat que realitza aquestes anàlisis.

El treball l’ha dut a terme el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), encapçalat per Rosell, que ha avaluat la presència de la mutació en el gen EGFR en més de 2.100 pacients de càncer de pulmó de 129 institucions espanyoles. És el primer estudi europeu a gran escala sobre l’EGFR. 

Els resultats indiquen que el 16% de tots els pacients amb càncer de pulmó tenen la mutació i que aquesta és més freqüent en dones, en malalts no fumadors i en el càncer de pulmó de tipus adenocarcinoma. 

En l’estudi, el GECP també ha trobat que els pacients amb la mutació responen favorablement a una nova família de fàrmacs, els inhibidors de la tirosinkinasa com l’erlotinib i gefitinib. Així, la supervivència mitja pels malalts que van rebre erlotinib es va situar entre els 14 i 27 mesos, quasi un any més que amb la quimioteràpia convencional. 

Segons els autors de l’estudi, s’haurien de generalitzar les anàlisis genètiques en els pacients amb càncer de pulmó per determinar la presència de la mutació. Es podria així personalitzar la teràpia i administrar aquests nous fàrmacs com a primera línia de tractament en els pacients que tinguin alterat l’EGFR. 

Sobre l’EGFR 

Els receptors EGFR es troben de manera natural a la superfície de la cèl·lula. En alguns casos, el gen que codifica per aquests receptors s’activa massa i això pot dur a una divisió cel·lular incontrolada i al càncer. Hi ha una nova generació de fàrmacs que tracten d’inhibir l’acció del gen mutat, són els coneguts com inhibidors de la tisorinkinasa, entre els quals hi ha l’erlotinib.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'H, 199-203
08907 L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 497 87 88