Núm. 7 - 2 de setembre de 2009 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

El risc de patir càncer de pàncrees està relacionat amb el grup sanguini

Ampliar imatge

Un treball que es va publicar a principis d'agost a la revista Nature Genetics ha trobat una relació entre el gen que defineix el grup sanguini i el risc de patir càncer de pàncrees.

En concret, els científics han vist que les persones del grup 0 tenen un risc significativament menor de patir la malaltia que les del grup A, B o AB. Un estudi complementari realitzat per científics de la Universitat de Harvard indica que aquesta reducció arriba a entre el 50 i el 70%.

El millor coneixement de la genètica del tumor obre la porta a la identificació de marcadors per fer-ne un diagnòstic precoç i al desenvolupament d’eines terapèutiques que permetin augmentar la supervivència dels malalts de càncer de pàncrees.

En l’estudi han participat Carlos Alberto González Svatetz i Eric Duell, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i grups de recerca d’Europa, els Estats Units i Canadà. L’ICO hi representa als centres espanyols del projecte EPIC, un estudi prospectiu que inclou més de 500.000 persones de 10 països europeus.

Prop de 9.000 participants
En l’estudi han participat prop de 9.000 persones. En una primera fase els científics van comparar les variacions genètiques existents entre 1.896 malalts de càncer de pàncrees i 1.939 persones sanes de 12 estudis prospectius de poblacions europees, americanes i asiàtiques, entre els quals el projecte EPIC. A partir d’aquí, van determinar que hi ha una forta associació entre el gen que defineix el grup sanguini i el risc de patir el càncer de pàncrees.

Posteriorment es va repetir l’estudi en altres poblacions, on van participar 2.457 malalts i 2.654 persones sanes i es van obtenir els mateixos resultats: les persones amb grup sanguini A, B o AB tenen una major susceptibilitat de patir càncer de pàncrees que les persones amb grup sanguini 0. Un estudi complementari indica que les A, B o AB tenen entre el 50 i 70% més de risc que les que són 0.

Els científics desconeixen perquè els grups A, B y AB tenen aquest major risc, però es creu que està relacionat amb processos inflamatoris.

Més llum per a un càncer letal
El càncer de pàncrees és un dels que té pitjor pronòstic: la supervivència als 5 anys no arriba al 5%. A Catalunya es produeixen uns 850 casos nous l’any i en moren unes 800 persones.

A dia d’avui no existeix cap test efectiu per fer-ne una detecció precoç, i normalment quan es fa el diagnòstic inicial la malaltia ja presenta metàstasi. Fins ara s’havia observat una associació del tumor amb el fet de ser fumador, de patir diabetis tipus II o d’haver-ne tingut algun cas a la família.

A la dècada de 1950, ja es va plantejar que el grup sanguini podia influir en la susceptibilitat de patir càncer gàstric i càncer de pàncrees. Ara, aquest estudi confirma aquella hipòtesi pel que fa a aquesta patologia.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'H, 199-203
08907 L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 497 87 88