Xavier Bosch, doblement premiat per la seva recerca en infeccions i càncer
Xavier Bosch, cap del Servei d'Epidemiologia de l'ICO, ha guanyat en un menys d'una setmana dos guardons: el XX Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el I Premi Carlos IV de Recerca en Medicina Preventiva i Salut Pública de la Real Academia Nacional de Medicina (RANM).
En ambdós casos, el jurat destaca les seves contribucions d'abast internacional en l'àmbit de la salut pública quant a la prevenció primària del càncer, en concret per les seves recerques epidemiològiques sobre càncers associats amb agents infecciosos.
L'oncòleg i epidemiòleg Francesc Xavier Bosch (1947) és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Membre actiu de l'escenari internacional de la recerca en la relació entre virus i càncer, ha investigat durant 12 anys a centres de recerca dels Estats Units, França i Gran Bretanya i ha desenvolupat estudis de camp a més de 35 països d'arreu el món.
Bosch va ser incitador i promotor dels primers estudis epidemiològics que van demostrar la relació causal entre VPH i el càncer cervical, va establir el paper de cofactors per la carcinogènesi en dones VPH positives i va determinar el guió per a la identificació de les variacions internacionals dels tipus de VPH en el càncer cervical i algunes de les seves principals variants. Igualment, va formar part dels esforços inicials per a la demostració de l'eficàcia de la vacuna de l'hepatitis B per a la prevenció del càncer de fetge al sud-est asiàtic i l'Àfrica.
Els seus estudis han estat àmpliament reconeguts per la comunitat científica internacional i són referències clau en aquest camp. No en va, Bosch també és el director executiu del Centre d'Informació sobre VPH i Càncer Cervical de l'Organització Mundial de la Salut/Institut Català d'Oncologia
A banda, el Servei d’Epidemiologia de l’ICO, que desenvolupa la seva recerca en el marc de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), també treballa en altres àmbits:
-Dieta, estils de vida i càncer: L’ICO és el coordinador espanyol de l’EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study) un estudi prospectiu format per cohorts de població provinents de 23 centres de 10 països europeus. És l’estudi europeu amb un major nombre de participants (més de 500.000 persones)
-Limfomes: L’ICO és un dels impulsors d’Epilymph, una xarxa europea per analitzar els diferents factors (ambientals i genètics) que predisposen al limfoma.
-Virus i càncer: A més de ser un referent en l’estudi del VPH –l’ICO és l’únic centre espanyol que ha participat en els assaigs clínics de les dues vacunes existents– també fa recerca sobre altres virus implicats en càncer, con el virus de l’hepatitis o el d’Epstein-Barr.
Comparteix
|