Núm. 3 - 17 de juny de 2009 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Es posen en marxa tres noves unitats funcionals

Ampliar imatge

L’ICO i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han posat en marxa tres noves unitats funcionals d'atenció oncològica: de càncer colorrectal, de limfomes i de tumors esofago-gàstrics. (A la imatge, els membres de la de limfomes).

Aquestes unitats s'uneixen a les ja existents: la de mama, que es va crear el 1990, i les de pulmó, ginecologia oncològica, tumors ossis i sarcomes, i neurooncologia i cap i coll, que es van crear a partir de l’any 2000. El passat 2008 es va formalitzar la de pròstata.

Les unitats funcionals són un model organitzatiu basat en equips mutidisciplinars que comparteixen un mateix espai físic per a l'assistència. L'activitat conjunta facilita l'atenció personalitzada i global del pacient, ja que els diferents professionals assistencials el poden atendre simultàniament. És un model que pretén tant realitzar un diagnòstic ràpid i acurat com proporcionar el tractament més adient i consensuat.

Unitat Funcional de Càncer de Còlon i Recte
Es va posar en marxa el mes d’abril de 2009 i realitza l'activitat a l’HUB. Està coordinada per Esther Keisler, del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’HUB. Al comitè oncològic setmanal assisteixen professionals dels serveis de Gastroenterologia, Cirurgia General i Digestiva (especialistes de cirurgia colorrectal i hepàtica), Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Consell Genètic, Radiodiagnòstic i Anatomia Patològica, a més del personal d’infermeria així com professionals d’altres serveis quan s’estima necessari. Es preveu atendre uns 350 pacients l’any.

Unitat Funcional de Limfomes
Coordinada per Eva González Barca, hematòloga de l’ICO, la unitat està composada per professionals d’hematologia clínica, dermatologia, oncologia radioteràpica, infermeria, cirurgia general i digestiva, radiodiagnòstic, medicina nuclear, anatomia patològica i citologia especial. Aquesta unitat es reuneix a l’ICO i té l’origen en les reunions multidisciplinàries que, des de 1993, mantenen els especialistes de l’entorn HUB-ICO implicats en el diagnòstic i el tractament del limfoma. Es preveu que la unitat atengui uns 260 pacients l’any.

Unitat Funcional de Tumors esofago-gàstrics
Mayca Galán, oncòloga mèdica de l’ICO, és la coordinadora d’aquesta unitat funcional, formada per professionals d’anatomia patològica, cirurgia general i digestiva, gastroenterologia, infermeria, dietètica i nutrició, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, medicina nuclear (PET) i radiodiagnòstic. Aquesta unitat també té l’origen en les reunions multidisciplinàries periòdiques que realitza el comitè de tumors des dels anys 90. A l’any s’atenen uns 170 casos nous.

Model de treball en equip
Les unitats funcionals són equips assistencials interdisciplinars, formats per professionals de l’HUB i de l’ICO especialitzats en el diagnòstic i tractament del cada tipus de tumor. És un model que permet tant que els diferents especialistes valorin el pacient simultàniament com prendre decisions de forma consensuada. Facilita un diagnòstic ràpid i acurat, així com un inici de tractament primari ràpid i consensuat entre els diferents professionals.

Aquests equips faciliten la coordinació dels circuits permetent, per exemple, visitar el pacient de forma conjunta, evitant visites successives en els temps que allarguen l'inici del tractament. En aquest sentit, el personal d’infermeria, que fa la gestió del cas, és la peça clau que garanteix l’acompanyament del pacient i dóna suport al conjunt de professionals implicats en les tasques de coordinació.

Els membres de les unitats funcionals poden variar, però totes comparteixen les funcions següents: coordinador, consultor, facultatius assistencials (de diferents especialitats) i infermeria (gestió de cas i tasques clíniques).

Hi ha unitats coordinades per professionals de l’ICO i d’altres per professionals de l’HUB. De la mateixa manera, alguns comitès oncològics es realitzen a l’ICO i d’altres a l’HUB, la qual cosa és un exemple de col·laboració i treball conjunt entre les dues institucions.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 497 87 88