Núm. 145 - ICO Fàrmacs Juliol-Setembre 2022 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

5.Sobre la importància de la mesura de resultats i la qualitat assistencial

La Comissió Farmacoterapèutica de l’ICO com a generador d’acords
La Comissió Farmacoterapèutica de l’ICO (CFTICO) és l’òrgan assessor a la Direcció en matèria de gestió del coneixement sobre terapèutica farmacològica. L’anàlisi i discussió de l’evidència científica dona lloc a la creació de les guies de pràctica clínica ICO-ICSPraxis, i al posicionament i a la definició de criteris d’utilització dels medicaments dins de l’ICO i la seva xarxa de centres. Això permet reduir la variabilitat clínica i maximitzar els resultats obtinguts en base a criteris d’eficàcia, seguretat i eficiència. En aquells entorns d’elevada incertesa, a la CFTICO també es discuteixen i s’aproven els acords d’accés i finançament de medicaments a la institució mitjançant esquemes de pagament per resultats (EPR). Depenent de la CFTICO, la Subcomissió de Medicaments Especials avalua les sol·licituds individuals i elabora informes per a la CFTICO, amb l’objectiu també d’avaluar els resultats en salut assolits i que permetin millorar la presa de decisions. D’altra banda, la CFTICO assumeix els acords del Programa d’Harmonització Farmacoterapèutica (PHF) del CatSalut i n’afavoreix la implementació a tota la xarxa ICO.

ESPOQ com a eina de recollida de dades

L’eina de suport a la prescripció del procés oncològic de quimioteràpia (ESPOQ), és l’instrument de l’ICO per a la implementació a la xarxa ICO de les decisions de la CFTICO en matèria de tractament farmacològic del càncer incloent la teràpia de suport. ESPOQ és un programa desenvolupat íntegrament a l’ICO que recull l’experiència de tots els professionals de la institució, que integra tot el procés del tractament farmacològic pel càncer a l’ICO (prescripció-programació-validació-preparació/dispensació-distribució-administració i pla de cures).

Aquest programa està implementat a l’ICO des de l’any 2005, però és al novembre del 2013 quan es posa en marxa la nova versió d’ESPOQ i és en aquest moment quan s’integra la metodologia de registre dintre de l’aplicació perquè sigui el mateix prescriptor qui reculli les dades clíniques en el moment de la visita quan fa la prescripció de tractament farmacològic.

La manera en com s’estructura  la recollida de dades a ESPOQ parteix del format que teníem en aquell moment pel registre de l’RPT de CatSalut i que a partir del 2014 va ser obligatori, així, es va aprofitar l’oportunitat del desenvolupament d’ESPOQ per incorporar el registre de dades clíniques per part del facultatiu metge en el moment de la prescripció.

Les variables que es recullen a ESPOQ inclouen dades administratives (edat, sexe), de malaltia (tipus de tumor, estadiatge, mutacions, etc) i de tractament (medicament o combinació de medicaments, pauta, durada). També s’inclou l’avaluació de les respostes obtingudes segons la periodicitat definida, així com l’avaluació de les toxicitats i els motius de discontinuació de tractament, si s’escau. Algunes variables venen definides pels acords del PHF CatSalut, i d’altres són definides pels propis professionals de l’ICO, com és el cas dels medicaments en situacions especials avaluats a la Subcomissió de Medicaments Especials de l’ICO.

A continuació es creen els formularis associats a les diferents situacions clíniques, per les quals es volen recollir resultats, i s’introdueixen al formulari les variables relacionades, així un formulari estarà format per una sèrie de variables, i aquestes es catalogaran com a variables d’inici, seguiment i tancament. Cada formulari tindrà una periodicitat, per tal indicar cada quan han s’ha d’informar d’un nou seguiment de dades clíniques, aquest seguiment apareixerà de forma automàtica en el moment de la prescripció del següent cicle de tractament. Per últim cada formulari amb les seves variables, s’associa a un medicament d’un determinat protocol i d’una determinada classificació diagnòstica.

La forma en que es relacionen a ESPOQ formulari, medicament i classificació diagnòstica és possible gràcies a la forma en com es gestiona el coneixement dintre del programa. En aquest sentit, s’introdueixen a ESPOQ classificacions diagnòstiques que poden tenir “n” nivells de classificació, tants com es considerin, i amb l’especificitat necessària per guiar al clínic dintre de la classificació fins arribar a l’últim nivell on s’associen els protocols de tractament aprovats en aquell context clínic, aquesta aprovació és fruït dels acords assolits a CFTICO.

Quan el metge inicia una nova prescripció amb aquest fàrmac, en el moment de cursar la prescripció es genera el formulari de recollida de variables d’inici que serà obligatori omplir per poder continuar amb la prescripció. A partir d’aquesta data d’inici i en base  a la periodicitat establerta per aquest formulari, quan es compleixi el període, al metge li saltarà un formulari de seguiment de recollida de dades que igualment ha d’omplir per poder continuar amb el procés. Finalment, en el moment de la discontinuació del tractament el metge ha de tancar el tractament generant un formulari de tancament on de nou recollirà les variables de tancament del tractament.

Grup de treball per a avaluar la qualitat del tractament sistèmic

Amb l’objectiu de definir el model de governança del registre de resultats a l’ICO, es va crear a l’any 2021 un grup de treball pluridisciplinari i multicèntric, depenent de la CFTICO, per tal d’impulsar i fer seguiment dels resultats del tractament sistèmic a l’ICO. L’abast d’aquest seguiment inclou el registre pels EPR, el seguiment de medicaments en situacions d’ús especial, el registre de pacients i tractaments (RPT de CatSalut/Valtermed del Ministerio) i l’anàlisi de resultats de medicaments lligat a ICO-ICSPraxis, així com qualsevol altre estudi que valori el grup a proposta dels professionals de l’ICO.

Les funcions del grup de treball d’aquest grup són les d’analitzar i afavorir la implementació de millores en la qualitat del registre, formular i/o avaluar preguntes d’investigació (PICO) i, en definitiva, promoure l’avaluació de resultats del tractament farmacològic a l’ICO mitjançant l’elaboració d’informes periòdics adreçats als professionals.

El repte és connectar aquesta informació amb la resta de dades del procés oncològic disponibles a la institució, ja sigui amb el procés diagnòstic, de radioteràpia, de nutrició, de treball social, de psicologia, de costos, d’atenció primària i d’altres.

En definitiva, és responsabilitat de tots i totes els professionals afavorir l’anàlisi i la transparència dels resultats obtinguts, per tal de generar el coneixement que permeti la millora continuada de tot el procés amb l’objectiu d’oferir els millors serveis i obtenir els millors resultats.

OMS. Servicios sanitarios de calidad.

ICO. Pla Estratègic 2019-2022.

Comparteix

 

Contacte

Comissió Farmacoterapèutica
Institut Català d'Oncologia
cft@iconcologia.net
ico.gencat.cat

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00