Núm. 144 - ICO Fàrmacs- Abril-Juny 2022 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

3. Indicadores IQF – MHDA


Els objectius vinculats a la part variable d’els contractes de compra de serveis comporten una coresponsabilització de la despesa màxima assumible (DMA) entre pagador i proveïdor. Aquests objectius poden ser transversals (que afecten diverses línies assistencials) o de línia (que n'afecten només una, atenció primària, hgospitalària, salut mental, etc).
Quan cliquin a “més informació”… trobaran:

En l'àmbit de l’ús de medicaments, els objectius per al 2022 que apliquen a l’ICO són de tipus:

1. Transversal:
afecten a vàries línies i per tant tenen un caràcter territorial, per àrea de gestió assistencial (AGA).

S’inclou:
o Índex de qualitat de la prescripció farmacèutica (IQF): es tracta d’una eina de gestió per a la presa de decisions, que permet la millora de la qualitat i l'eficiència en l’ús de medicaments en recepta electrònica. S’inclou una bateria d’indicadors de selecció, adequació i hiperprescripció, i medicaments amb alternatives terapèutiques més adequades (MATMA).

o Indicador de seguretat en l’ús de medicaments:
aquest objectiu es fonamenta en el fet que una adequada revisió clínica i conciliació de la medicació hauria de comportar un baix nombre d'incidències de prescripció.

A més, destacar un objectiu global i transversal amb un abast més ampli, com és la consolidació de l’equip PROA comunitari i elaboració de documents d’anàlisi i monitoratge, amb la participació interdisciplinària i internivells en el grup de treball.0020

2. Atenció especialitzada hospitalària:

S’inclou dos indicadors generals:

o IQF per a medicaments en recepta mèdica (IQF):
es tracta del mateix indicador que a nivell transversal però amb fites diferents.
En l’entorn ICO, és convenient assenyalar la oportunitat d’incrementar la prescripció de biosimilars en recepta electrònica (enoxaparina, insulina-glargina i teriparatida), per tal de contribuir a la sostenibilitat. La resta de medicaments inclosos en l’indicador tenen un pes molt menor en l’entorn ICO i no s’observen desviacions.

o  IQF de la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria (IQF-MHDA): és una eina de gestió del CatSalut per monitorar i avaluar la qualitat assistencial en l’ús dels medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria, que permet realitzar comparacions entre territoris o centres (benchmarking) i avaluar la variabilitat de l’ús de la MHDA en el maneig de patologies amb un elevat impacte sanitari i social.

S’inclouen inclou diversos indicadors, globals o específics per a patologies concretes, amb l’objectiu de millorar el procés assistencial (mesurat com el grau d’adequació a les recomanacions definides pel Programa d’harmonització farmacoterapèutica) i de millorar els resultats en salut clínics de la població tractada.

Per l’any 2022 s’inclouen dos indicadors relacionats amb l’oncohematologia:

-  Indicador sintètic que avalua el grau d’adequació a les recomanacions del PHF dels tractaments pel CPNM 1aL i ≥2aL i del CCRm 1aL, en base a les dades de l’RPT-MHDA.

-  % pacients amb medicaments biosimilars (en l’àrea d’oncohematologia afecta a la prescripció d’eritropoetina, filgrastim, pegfilgrastim, trastuzumab, rituximab i bevacizumab).

Assenyalar que els resultats de tancament 2021 a l’ICO van ser molt per sobre de l’indicador mínim establert i de la mitjana de Catalunya, i aquest fet va permetre també a l’ICO disposar de bonificació en la desviació de la DMA per MHDA.

En aquest sentit, pel 2022 es demana al SISCAT un grau d’assoliment superior i també s’atorguen més punts en el contracte Programa.

 

   

RITUXIMAB

TRASTUZUMAB

BEVACIZUMAB

2021

ICO Girona

100%

100%

88%

ICO Badalona

100%

100%

94%

ICO L'Hospitalet

98%

100%

93%

Catalunya

83%

85%

89%

Objectiu 2021

≥ 70%

≥ 80%

≥ 80%

2022

Objectiu 2022

≥ 85%

≥ 85%

≥ 90%

S’inclou un indicador específic per a ICO com a centre monogràfic:

o Elaboració de la ICO-ICSPraxi de cap i coll: posa en valor el treball de col·laboració entre les dues organitzacions i entre professionals sanitaris de diferents disciplines, amb rigor, mètode i participació.

L'informe complet es pot consultar al següent enllaç.

 

Comparteix

 

Contacte

Comissió Farmacoterapèutica
Institut Català d'Oncologia
cft@iconcologia.net
ico.gencat.cat

 

 

 

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00