Núm. 141 - ICO Fàrmacs- Gener-abril 2021 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

1. Acords del Programa d’Harmonització Farmacoterapèutica del CatSalut (PHF)

Bosutinib i ponatinib en LMC:
Es presenta l'evidència disponible en l'acord de la Comissió Farmacoterapèutica per al sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (CFT-SISCAT) de CatSalut sobre l'ús de ponatinib i bosutinib per al tractament de la LMC en pacients que són resistents o intolerants a imatinib, dasatinib i nilotinib. A més, ponatinib té indicació en pacients amb la mutació T315I.

Es presenten els principals resultats d'eficàcia i seguretat dels assajos pivotals que han portat a l'aprovació del fàrmac per part de les agències reguladores.

S'acorda que el tractament amb ponatinib i bosutinib per al tractament de LMC, en l’àmbit del CatSalut, es realitzi d’acord amb criteris clínics.

Inici del tractament
Es consideren candidats a rebre tractament amb bosutinib els pacients amb LMC en fase crònica, accelerada o blàstica que compleixen els criteris següents:

• Tractats prèviament amb un o més inhibidors de la tirosina-cinasa (ITK),
• per als quals ni imatinib, ni nilotinib ni dasatinib no es consideren opcions adequades de tractament.

Es consideren candidats a rebre tractament amb ponatinib els pacients amb LMC en fase crònica, accelerada o blàstica que compleixen algun dels criteris següents:

• No candidats ni a imatinib, ni a dasatinib ni a nilotinib per resistència o intolerància, o
• portadors de la mutació de resistència T315I.

En pacients no candidats a imatinib, dasatinib o nilotinib per intolerància es recomana bosutinib davant de ponatinib. En canvi, en cas de resistència, es recomana ponatinib.

Consideracions a l’ICO
- La CFT ICO assumeix els dictàmens del programa de suport del CatSalut sobre ponatinib i bosutinib per al tractament de LMC.
- S’acorda que SI són aptes per al seu ús a la Xarxa d’Hospitals Comarcals en aplicació instrucció de terciarisme oncològic.

Abiraterona en càncer de pròstata hormonosensible metastàtic
Es presenta l'evidència disponible en l'acord de la Comissió Farmacoterapèutica per al sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (CFT-SISCAT) de CatSalut sobre l'ús de abiraterona per al tractament del càncer de pròstata hormonosensible metastàtic (CPHSm) d’alt risc.

Es presenten els principals resultats d'eficàcia i seguretat del assaig  pivot que ha portat a l'aprovació del fàrmac per part de les agències reguladores.

S'acorda que el tractament amb abiraterona per al tractament de CPHSm, en l’àmbit del CatSalut, es realitzi d’acord amb criteris clínics.
Inici del tractament

Es consideren candidats a rebre tractament amb acetat d’abiraterona els pacients:

-amb càncer de pròstata hormonosensible metastàtic de nou diagnòstic, que no tolerin o no siguin susceptibles de rebre quimioteràpia amb docetaxel,
-amb un estat general conservat (ECOG 0-1)
-que presentin criteris d’alt risc definit per la presència de com a mínim dues de les característiques següents:  
    -Gleason de 8-10,
    -Presència de metàstasis viscerals
    -Presència de 3 o més lesions òssies

Es comenta que a la CFT-SISCAT es va aprovar amb un descompte d'aplicació directa a tots els centres de Catalunya d'un 8% sobre el preu de referència.

S'acorda que a la propera CFT es presentarà una anàlisi econòmica de abiraterona respecte a les opcions disponibles.

Consideracions a l’ICO
- La CFT ICO assumeix el dictàmen del programa de suport del CatSalut sobre abiraterona en càncer de pròstata hormonosensible metastàtic.
- S’acorda que NO són aptes per al seu ús a la Xarxa d’Hospitals Comarcals en aplicació instrucció de terciarisme oncològic. (Es revisarà en ICO-ICSPraxis).

Avaluació Luteci en tumors  neuroendocrins gastroenteropancreàtics
Es presenta l'evidència disponible en l'acord de la Comissió Farmacoterapèutica per al sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (CFT-SISCAT) de CatSalut sobre l'ús de Luteci per al tractament de tumors neuroendocrins gastroenteropancreàtics.

Es presenten els principals resultats d'eficàcia i seguretat del assaig  pivot que ha portat a l'aprovació del fàrmac per part de les agències reguladores.

S'acorda que el tractament amb Luteci per al tractament de tumors  neuroendocrins gastroenteropancreàtics, en l’àmbit del CatSalut, es realitzi d’acord amb criteris clínics.

Se presenta un resum dels resultats dels pacients tractats fins a la data amb Luteci. Ara es mostren les diferents respostes:

-  Malaltia estable: 54,5%
-  Resposta parcial: 18,2%
-  Progressió: 27,3%

Inici del tractament
Es consideren candidats a rebre el tractament amb luteci-oxodotreòtida aquells pacients que compleixin els criteris següents:

-  Tumors localment avançats no resecables i/o malaltia metastàsica.
-  Tumors en progressió objectivada durant els tres últims anys de seguiment.
- Elevada expressió de somatostatina en totes les lesions objectivada per PET-TC amb 68Ga, o  de manera alternativa per gammagrafia amb 99Tc.
- Tumors d’origen en intestí prim, origen pancreàtic o altres localitzacions digestives en  progressió després d’un o més tractaments sistèmics aprovats per a la indicació específica.

Consideracions a l’ICO
- La CFT ICO assumeix el dictamen del programa de suport del CatSalut sobre abiraterona en càncer de pròstata hormonosensible metastàtic.
- S’acorda que NO són aptes per al seu ús a la Xarxa d’Hospitals Comarcals en aplicació instrucció de terciarisme oncològic. (Es revisarà en ICO-ICSPraxis).

Pautes per a l’harmonització farmacoterapèutica del càncer de pulmó no microcític metastàtic.
Es presenta un resum de el document de les pautes per a l'harmonització de el càncer de pulmó no microcític en estadi metastàtic.

Es tracta d'un document en el qual s'han avaluat i posicionat tots els fàrmacs que actualment presenten indicació i preu en el SNS.

Es remarca que els fàrmacs que tenen indicació però encara no tenen resolució de finançament, s'ha realitzat l'avaluació i el posicionament dels mateixos, però no s'han inclòs en els algoritmes ni en les recomanacions.

La pauta per tant s'anirà actualitzant conforme els fàrmacs vagin obtenint resolució.

Es presenten els principals punts de discussió que van ser tractats pel grup de treball, així com les diferents decisions i consensos d'experts, les quals estan reflectides en el propi document.

Finalment es presenten els algoritmes de tractament, on es pot observar la seqüencialitat de la mateixa, segons estat mutacional, histologia, i ECOG.

Respecte a l'impacte econòmic de tots els tractaments, es proposa esperar a la reunió de el pla de sostenibilitat on s'han d'observar les N aproximades de pacients, i així poder realitzar una estimació de cost el més aproximada possible a la realitat.

Es proposen com a punts de discussió: la utilització de nintedanib + docetaxel en condicions diferents a l'acord, la priorització de osimertinib com a tractament preferent en pacients amb EGFR mutat, i el posicionament com alternatives terapèutiques dels combos atezolizumab + bevacizumab + QT i pembrolizumab + QT en pacients amb CPNM no escamós, PDL-1 <50% i ECOG 0-1.

Es proposa que es treballaran aquests punts des del grup transversal de C. de pulmó de la institució.

Se exposa que probablement a finals de 2021 es comenci a treballar també la ICOpraxis de pulmó, fent extensives les recomanacions a el global de la patologia.

D'altra banda, en referència al terciarisme dels tractaments, es proposa osimertinib en pacients EGFR mutats, com a opció per utilitzar en la xarxa d'hospitals comarcals.  Pel que fa a la resta de ITKs i immunoteràpia, es revisaran des de les direccions assistencials totes les carteres de servei.

Comparteix

 

Contacte

Comissió Farmacoterapèutica
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
cft@iconcologia.net
ico.gencat.cat

 

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00