Núm. 138 - ICO Fàrmacs- Gener-Maig 2020 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

6. Escala benefici clínic ESMO-Hematologia

El 2015 es va publicar l'escala de benefici clínic de la ESMO aplicada a tumors sòlids, la qual va ser validada. Aquesta escala s'encarrega d'assignar puntuacions basades en els assajos clínics dels fàrmacs, amb diferents variables a tenir en compte.  Aquestes puntuacions poden anar de la “A” a la “C” si el tractament presenta intenció curativa, o de 5 a 1 si el tractament per contra no té intenció curativa.

L'associació europea d'hematologia, ha realitzat la mateixa proposta per malalties hematològiques.

La metodologia, s'ha basat en l'avaluació de malalties hematològiques comuns: leucèmia limfoblàstica aguda, leucèmia mieloide aguda, leucèmia limfocítica crònica, leucèmia mieloide crònica, limfomes Hodgkin i no Hodgkin, mieloma Múltiple i síndromes mielodisplàsiques.
Es van incloure 80 estudis de les diferents patologies. A cada un dels estudis, es va aplicar l'escala amb cada un dels ítems, segons els resultats en supervivència, i segons la intenció del tractament aplicat, s'anaven obtenint unes puntuacions o altres.

En cadascuna de les patologies es van anar identificant punts forts i punts febles o a millorar, ja que l'aplicabilitat de l'escala en tumors sòlids no és exactament la mateixa que en malalties hematològiques.
Amb tot això, la societat europea d'hematologia, ha detectat nombroses diferències en l'aplicabilitat de l'escala de benefici clínic pel que fa als tumors sòlids.

També cal tenir en compte que els objectius principals dels estudis amb malalties hematològiques, difereixen dels objectius dels tumors sòlids, la qual cosa representa una limitació més.

Pel que fa als estudis d'un sol braç amb intenció curativa, com les teràpies de rescat de cèl·lules T CAR, el ESMO-MCBS v1.1 no té una forma de qualificar els tractaments d'un sol braç.

Haurien incorporar-se la subrogació de la resposta citogenètica completa i el nivell de resposta molecular (Ex., En LMC).

Per tot això, l'ESMO i l'associació europea d'hematologia, s'han proposat desenvolupar una versió revisada de l'escala de benefici clínic per tumors malignes hematològics.

Podeu trobar l'article en el següent enllaç:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7003483/pdf/esmoopen-2019-000611.pdf

Comparteix

 

Contacte

Comissió Farmacoterapèutica
Institut Català d'Oncologia
cft@iconcologia.net
ico.gencat.cat

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00