Núm. 133 - 17 de juliol del 2018 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

S’identifica un nou fàrmac per tractar de forma combinada un dels principals tipus de càncer de pulmó

Ampliar imatge

L’aplicació clínica d’un inhibidor de la proteïna SHP2 (també anomenada PTPN11) podria resultar efectiva, en un futur proper, en pacients afectats d’un dels principals tipus de càncer de pulmó, anomenat Non-small cell lung cancer (NSCLC), el de cèl·lula no petita. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un equip de recerca internacional, que ha comptat amb la participació important dels doctors Alberto Villanueva i Ernest Nadal, investigadors del programa ProCure de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

L’ús dels models in vivo avançats de càncer de pulmó —anomenats xenoempelts ortotòpics o Patient-derived orthotopic xenograft (PDOX), consistents en tumors humans implantats en ratolins—, que han desenvolupat en els darrers anys Villanueva i Nadal i que són els més avançats que hi ha avui al món, han resultat una peça crucial en l’elaboració de l’estudi, recentment publicat a la prestigiosa revista Nature Medicine. Dirigit per René Bernards, doctor de The Netherlands Cancer Institute, el treball demostra l’efectivitat d’una nova teràpia —actualment en fases primerenques de desenvolupament– contra els càncers de pulmó NSCLC, que són els més prevalents.

En concret, els investigadors han demostrat que la inhibició d’SHP2/PTPN11 amb el fàrmac SHP099, en ratolins amb tumors humans de càncer de pulmó i mutació en el gen K-ras, és efectiva. SHP2 té un paper d’enllaç entre els receptors tirosina-cinasa (receptors del factor de creixement epidèrmic, EGFR) de la membrana cel·lular i la via de senyalització RAS-RAF-MEK-ERK, de gran importància en el desenvolupament dels tumors.

Així, l’estudi demostra, en el subtipus de càncer de pulmó NSCLC estudiat, que l’ús d’aquest nou inhibidor potencia, en els models animals desenvolupats a l’IDIBELL, l’efecte dels inhibidors de la proteïna MEK, ja usats avui dia en el tractament de pacients de càncer de pulmó avançat. Combinats, ambdós tractaments aconsegueixen potenciar la inducció de senescència a les cèl·lules tumorals. Aquesta realitat obre un prometedor futur per a una teràpia combinada que resulti efectiva per a l’important grup de pacients de càncer de pulmó que són portadors de mutacions en la proteïna K-ras i que, aproximadament, representen el 25 – 30 % dels pacients amb càncer de pulmó.

La rellevància dels resultats obtinguts gràcies, en gran mesura, als experiments de Villanueva i Nadal realitzats en xenoempelts ortotòpics derivats de tumors dels pacients amb càncer de pulmó, s’ha vist reforçada pel fet que el treball s’ha publicat en paral·lel —i en la mateixa revista científica— que dos altres articles que hi donen suport i que, en conjunt i des de diferents aproximacions experimentals, defineixen la potencialitat d’aquest nou fàrmac en el tractament d’altres tumors amb alteracions de l’oncogen K-ras, com el càncer de pàncrees i els gastroesofàgics.

La consecució d’aquest treball ressalta, un altre cop, la rellevància dels xenoempelts ortotòpics desenvolupats a l’IDIBELL com a eines fonamentals per identificar nous tractaments, i s’afegeix als èxits del model experimental, ja aconseguits en altres tipus tumorals. El mètode, que consisteix en la implantació ortotòpica (és a dir, en el mateix òrgan d’origen) de mostres de tumor humanes en òrgans de ratolins immunosuprimits, ha estat reconegut internacionalment com un dels models de recerca translacional més avançats i fiables per a l’estudi de noves teràpies contra el càncer.

Referència de l’article
Sara Mainardi, Antonio Mulero-Sánchez, Anirudh Prahallad, Giovanni Germano, Astrid Bosma, Paul Krimpenfort, Cor Lieftink, Jeffrey D. Steinberg, Niels de Wit, Samuel Gonçalves-Ribeiro, Ernest Nadal, Alberto Bardelli, Alberto Villanueva & Rene Bernards. SHP2 is required for growth of KRAS-mutant non-small-cell lung cancer in vivo. Nat Med. 2018 May 28. doi: 10.1038/s41591-018-0023-9. [Epub ahead of print]
 

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00