Núm. 22 - ICO Fàrmacs- Juliol 2017-Abril 2018 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Dictàmens del Programa d’Harmonització Farmacoterapèutica del CatSalut (PHF)

Everolimus, axitinib, cabozantinib i nivolumab en carcinoma de cèl·lules renals avançat
Es presenta el dictamen de la Comissió Farmacoterapèutica per al Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (CFT-SISCAT) del CatSalut sobre l’ús d’Everolimus, axitinib, cabozantinib i nivolumab en carcinoma de cèl·lules renals avançat després de fracàs a tractament amb un inhibidor de la tirosina cinasa del receptor del VEGF.

La CFT-SISCAT recomana en l’àmbit del CatSalut els següents criteris per al tractament de segona línia de tractament del càncer renal avançat o metastàtic: 

-Pacients que presentin ECOG 0-1, i
-Que hagin progressat a un tractament previ amb un inhibidor de la tirosina cinasa del receptor del VEGF:

• Cabozantinib o nivolumab, en funció del perfil de pacient i criteris d’eficiència.
• Axitinib es pot valorar com a alternativa de tractament en aquells pacients que no es considerin candidats a cabozantinib i nivolumab.
• Everolimus es pot valorar com a alternativa de tractament en aquells pacients que hagin presentat toxicitat greu a inhibidors de la tirosina cinasa del receptor del VEGF i no se’ls consideri candidats a rebre un altre inhibidor de la tirosina cinasa ni nivolumab. 

El PHF considera que la combinació de lenvatinib+everolimus és d’ús excepcional per al tractament de segona línia de pacients adults amb càncer renal avançat o metastàtic.

Consideracions a l’ICO-ICS
- La CFT assumeix el dictamen del programa de suport del CatSalut d’Everolimus, axitinib, cabozantinib i nivolumab en carcinoma de cèl·lules renals.

- S’acorda què els referents dels respectius centres ICO-ICS estableixin quins serien els factors determinats en la selecció d’un o l’altre dels fàrmacs mencionats. 

- D’altra banda, sorgeix la discussió sobre el posicionament de les terceres línies. Es revisarà el document consensuat prèviament a nivell ICO d’acord als nous fàrmacs disponibles per a la patologia per fer un posicionament comú ICO-ICS. 

- Els clínics presentaran aquests criteris en properes reunions de la CFT. Mentre no es disposi d’aquesta informació, els casos de nivolumab o cabozantinib com a tercera línia de tractament es tramitaran a través de la subcomissió de medicaments especials. 

- Aquest tractaments NO es consideren tributaris de ser prescrits a la Xarxa d’Hospitals comarcals. 

Ponatinib en leucèmia mieloide crònica
Es presenta el Dictamen de la Comissió Farmacoterapèutica per al Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (CFT-SISCAT) del CatSalut sobre l’ús de Ponatinib per al tractament de pacients amb leucèmia mieloide crònica Philadelphia positiu, en fase crònica, accelerada o blàstica en: 

- Pacients portadors de la mutació T315I que siguin candidats a un trasplantament de progenitors hematopoètics

No es considera adequat l’ús de ponatinib en:
- Pacients amb antecedents d’accident cardiovascular o cerebrovascular

Es recomana mantenir un especial control dels pacients amb pressió arterial elevada i aturar immediatament el tractament en qualsevol pacient amb signes de coàguls sanguinis que obstrueixen les artèries o les venes

Consideracions a l’ICO-ICS
- La CFT assumeix el dictamen del programa de suport del CatSalut de Ponatinib en LMC. Tanmateix es fa constar el desacord en la restricció d’ús del fàrmac en pacients candidats a transplantament, adduint que habitualment aquests pacients no són tributaris de transplantament per factors com per exemple l’edat, i consideren que el balanç benefici-risc de l’ús de ponatinib el fa més favorable que sotmetre al pacient a transplantament. 

- S’acorda que els pacients no candidats a transplantament que es considerin tributaris de rebre ponatinib es presentaran a la subcomissió de medicaments especials. Transcorregut un temps s’analitzaran els pacients per tal de valorar presentar a CatSalut la sol·licitud d’esmena d’aquest criteri en el dictamen. 

- La indicació de ponatinib en Leucèmia limfoblàstica aguda (LAL) amb cromosoma Philadelphia positiu no ha estat objecte de l’avaluació per part del PHF, i per tant no s’emeten recomanacions d’ús d’aquest fàrmac en aquesta patologia.  Es comunica l’obertura d’un assaig clínic (AC) a l‘ICO Badalona en tots els pacients amb LAL Phi+ menors de 55 anys   on es combina ponatinib amb quimioteràpia, seguit de TPH al·logènic . S’acorda incloure els pacients que compleixin criteris a aquest assaig clínic. En cas de no ser possible la inclusió en l’AC, així com en el cas de pediatria, es tramitaran les sol·licituds per a la indicació de LAL phi+ a través de la subcomissió de medicaments especials. 

- Aquest tractament NO es considera tributari de ser prescrit a la Xarxa d’Hospitals comarcals. 

Trifluridina Tipiracil en càncer colorectal metastàtic
Es presenta l’evidència disponible en relació Trifluridina Tipiracil en el tractament de pacients adults amb càncer colorectal metastàtic que han estat tractats prèviament o no es consideren candidats a les teràpies disponibles. 

El Programa d’harmonització farmacoterapèutica recomana per a l’ús de trifluridina/tipiracil per al tractament de pacients adults amb càncer colorectal metastàtic que han estat tractats prèviament o no es consideren candidats a les teràpies disponibles, en l’àmbit del CatSalut:
 
-Que atesa la manca de criteris que permetin recomanar la seva utilització en l’àmbit del CatSalut de manera generalitzada, es considerarà l’ús d’aquest medicament de forma excepcional

Consideracions a l’ICO-ICS
- La CFT ICO-Subcomissió del càncer de l’ICS assumeix el dictamen del programa de suport del CatSalut i considera d’ús excepcional la Trifluridina Tipiracil en el càncer colorectal metastàtic.

- Es considera que els pacients tractats prèviament amb dues o més línies de tractament i/o no candidats als tractaments disponibles són tributaris de cures pal·liatives. S’acorda revisar els pacients en curs de tractament amb trifluridina tipiracil i consultar a CatSalut en relació al termini durant el qual es podran facturar els tractaments dels pacients iniciats prèviament a la publicació del dictamen.

Bortezomib en combinació amb melfalan i prednisona, per al tractament de pacients adults amb mieloma múltiple que no han rebut tractament previ i que no són candidats a un trasplantament.
Lenalidomida, en teràpia combinada, per al tractament de pacients adults amb mieloma múltiple que no han rebut tractament previ i que no són candidats a un trasplantament.

Es presenta l’evidència disponible sobre bortezomib i lenalidomida ambdós en combinació com a tractament del mieloma múltiple prèviament no tractat en pacients no candidats a transplantament.

Dictamen lenalidomida
:
El Programa d’harmonització farmacoterapèutica considera que, atesa la manca de criteris que permetin recomanar la seva utilització en l’àmbit del CatSalut de manera generalitzada, lenalidomida en combinació amb melfalà i prednisona, es considerarà l’ús d’aquest medicament de forma excepcional.

Es consideren candidats a rebre tractament amb lenalidomida en combinació amb dexametasona aquells pacients que compleixen els criteris següents: 

• Pacients amb mieloma múltiple que no han rebut tractament previ, i
• que no són candidats a un trasplantament, i
• que presentin un ECOG PS 0-2 (ECOG 3 si ECOG previ ≤2 i l’empitjorament està relacionat amb complicacions secundàries a la progressió del mieloma), i
• que no siguin candidats a bortezomib – melfalà - prednisona.

No es consideraran candidats a rebre lenalidomida en combinació amb dexametasona: 

• Pacients que presentin citogenètica d’alt risc.
• Pacients que presentin característiques biològiques d’agressivitat clínica (LDH elevada).
• Pacients amb antecedents d’esdeveniments tromboembòlics.

Dictamen bortezomib

Es consideren candidats a rebre tractament amb bortezomib en combinació amb melfalà i prednisona aquells pacients que compleixen els criteris següents: 

• Pacients amb mieloma múltiple que no han rebut tractament previ, i
• que no són candidats a un trasplantament, i
• que presentin un ECOG PS 0-2 (ECOG 3 si ECOG previ ≤ 2 i l’empitjorament està relacionat amb complicacions secundàries a la progressió del mieloma). 

No es consideraran candidats a rebre bortezomib en combinació amb melfalà i prednisona:
• Pacients amb antecedents de neuropatia perifèrica significativa.
• Pacients amb impossibilitat de rebre un tractament que s’administri a l’hospital de dia* 
(*Dificultat de trasllat a l’hospital, manca de suport familiar, barreres arquitectòniques insalvables per al seu grau de funcionalitat)

Consideracions a l’ICO-ICS
- La CFT ICO-Subcomissió del càncer de l’ICS assumeix els dictàmens del programa de suport del CatSalut de lenalidomida i de bortezomib com a primera línia de tractament del mieloma
- S’acorda incorporar a la ICOpraxi de Mieloma la opció de tractament de Lenalidomida+dexametasona
- Aquest tractament SI es considera tributari de ser prescrit a la Xarxa d’Hospitals comarcals.

 

 

Comparteix

 

Contacte

Comissió Farmacoterapèutica
Institut Català d'Oncologia
cft@iconcologia.net
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00