Núm. 130 - 23 de març del 2018 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Investigadors de l'ICO-IDIBELL proven amb èxit una nova teràpia combinada en sarcomes

Ampliar imatge

Investigadors del grup de Sarcomes del programa Oncobell de l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l'ICO han provat amb èxit una nova teràpia combinada en el tractament d’aquest tipus de tumor agressiu, poc freqüent, que afecta a nens i adults. Els resultats de l’assaig clínic, publicats a Targeted Oncology, suposen un èxit en l’estratègia de recerca translacional liderada per Òscar Martínez-Tirado, cap del grup, a la part bàsica, i Xavier Garcia del Muro, referent transversal en sarcomes de l'ICO, a la part clínica.

El tractament posat a prova combina dues estratègies terapèutiques: la gemcitabina, una quimioteràpia convencional ja emprada habitualment en el tractament de sarcomes, i sirolimus, un fàrmac immunosupressor dirigit de nova generació. “La gemcitabina és un tractament amb un bon grau de tolerància, fet que el converteix en un molt bon candidat per a teràpies combinades”, explica el doctor Xavier Garcia del Muro, autor principal de l’estudi.

En l’estudi, realitzat a vuit hospitals espanyols i coordinat per ICO-IDIBELL, van participar 28 pacients. Després de rebre el tractament, la taxa de pacients lliures de progressió als 3 mesos – un paràmetre habitualment emprat en aquest tipus d’estudis - era del 44%, fet que confirma l’efectivitat d’aquesta nova teràpia combinada.  “Considerem que els resultats són positius i que per tant el tractament mereix seguir essent avaluat en estudis posteriors”, afegeix Garcia del Muro.

“També val la pena destacar el marcat caràcter translacional de l’estudi; hem partit del laboratori per arribar a la clínica”, comenta l’investigador. Inicialment, el grup de recerca en sarcomes de Martínez-Tirado va estudiar l’efectivitat del tractament en línies cel·lulars i model animal de ratolí, obtenint resultats molt prometedors. El posterior assaig clínic de fase I va permetre determinar els paràmetres de dosificació i seguretat del tractament combinat, que s’han emprat en el nou assaig per tal de valorar l’efectivitat del tractament en humans.

Els investigadors del programa Oncobell seguiran treballant en nous assajos clínics per continuar explorant aquesta nova línia terapèutica amb la finalitat de fer-la arribar a la pràctica clínica tan aviat com sigui possible.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00