Núm. 129 - 21 de desembre del 2017 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Dia Mundial de la lluita contra la SIDA

Ampliar imatge

Un estudi publicat per la revista científica The Lancet HIV i en el que han participat la investigadora del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer, Yolanda Benavente, i la cap del servei, Sílvia de Sanjosé, presenta els resultats d’una metanàlisi sobre l’efecte de la teràpia antiretroviral en les lesions cervicals causades pel virus del papil·loma humà (VPH) d’alt risc en dones portadores del virus VIH.
L’estudi revisa i combina els resultats dels estudis de cohorts transversals publicats entre el 1996 i el 2017, per estimar l’efecte de la teràpia antiretroviral en les lesions causades pel VPH d’alt grau en dones que són portadores del virus del VIH. De fet, el càncer cervical és causat per una infecció persistent per un VPH d’alt risc i es desenvolupa a través d’una sèrie de lesions precursores.

Més teràpia antiretroviral, menys risc de VPH
Aquesta metanàlisi té per objectiu revisar i resumir l’evidència existent sobre l’associació de la teràpia antiretroviral i la prevalença del VPH d’alt risc i la prevalença, incidència, progressió i regressió de les lesions cervicals. S’observa que les dones portadores del VIH, i que reben teràpia antiretroviral, tenen un 20% menys de risc de tenir una infecció de VPH d’alt risc de les que no la reben.

L’estudi també remarca que hi ha una menor incidència de les lesions cervicals d’alt grau, de progressió de les lesions de baix grau i de càncer cervical així com un increment de la regressió de les d’alt grau.

El treball identifica 31 estudis que informen sobre l'associació entre el tractament retroviral amb la infecció de VPH i les seves conseqüències. Les dades aporten informació de 6537 dones que conviuen amb la infecció VIH i la seva associació amb la prevalença de la infecció per VPH i 9288 dones que informen sobre l'associació amb lesions cervical d'alt grau o precanceroses.

El tractament retroviral iniciat aviat redueix significativament la persistència de les infeccions, millora l'aclariment de les mateixes, redueix la detecció de lesions pre-cancerosa i millora la seva regressió. Potser el més destacat és la prevenció del 40% del risc de desenvolupar càncer de coll cervical. Les dades són consistents amb la importància del compliment amb el tractament retroviral, i de la importància de l'inici primerenc de tractament abans que el sistema immunitari es debiliti.

La teràpia i el seu impacte en les lesions cervicals
Aquest estudi conclou que és molt probable que l’inici primerenc de la teràpia antiretroviral i l’adherència al tractament reduiria la incidència i la progressió de les lesions cervicals i, en darrera instància, la incidència del càncer cervical. Tot i això, tal i com indiquen les investigadores del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO, s’han de fer més estudis de cohorts per confirmar aquest possible efecte.

Referència de l’article: Kelly, H, Weiss, H, Benavente Moreno, Y et al. Antiretroviral therapy, high-risk human papillomavirus and cervical intraepithelial neoplasia: a systematic review and meta-analysis.(published online Oct 22.)Lancet HIV. 2017;

http://www.thelancet.com/journals/lanhiv/article/PIIS2352-3018(17)30189-3/fulltext

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00