Núm. 128 - 21 Novembre del 2017 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

L’ICO i l’ASPB publiquen un estudi que demostra que la nicotina del tabac arriba als dormitoris encara que es fumin a altres espais de les llars

Ampliar imatge

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha analitzat un centenar de llars barcelonines on viuen menors de 13 anys i han verificat la presència de nicotina al menjador i al dormitori infantil d’aquelles cases on encara es fuma, encara que el consum s’hagi fet en altres dependències de la casa.
Segons Ma José López, epidemiòloga de l’ASPB, “N’hi ha prou de fer-ho al menjador o en un radi pròxim perquè aparegui nicotina al dormitori infantil, un lloc on els infants passen moltes hores, incloent-hi quan dormen”. L’estudi ha revelat com els nivells alts de nicotina s’associen amb el nombre de cigarrets fumats al menjador, amb la permissivitat de fumar, amb detectar olor de tabac a la casa, i amb el nombre de persones fumadores que conviuen a casa.

Més permissivitat, més risc
Segons la investigació, mentre que a les llars on no viuen fumadors el mesurament de nivells de nicotina va ser inapreciable, en aquells on viuen fumadors es van obtenir concentracions mitjanes de 0,16 micrograms per metre cúbic al menjador i de 0,12 micrograms per metre cúbic als dormitoris.

A les cases a les quals es permet fumar l’estudi va trobar una concentració mitjana d’1,04 micrograms per metre cúbic al menjador, i de 0,48 a l’habitació de l’infant. L’estudi també recorda que existeix molta evidència científica sobre el dany sobre la salut que causa el fum ambiental del tabac en nens i nenes i confirma que els nivells de nicotina en dormitoris infantils, malgrat que ningú hi hagi fumat poden ser rellevants.

Inhalar sense fumar també perjudica
Diferents estudis científics ja han avalat que inhalar partícules del tabac encara que no es fumi -fumadors passius- augmenta  el risc de malalties pulmonars, entre elles el càncer. Els infants exposats al fum i les seves conseqüències, encara que no s’inhalin directament, són més proclius a desenvolupar majors malalties relacionades amb els pulmons.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00