Núm. 128 - 21 Novembre del 2017 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L'Institut Català d'Oncologia celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama

Ampliar imatge

El dijous 19 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial del Càncer de Mama. El càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya i s’estimen que cada any són diagnosticats uns 4.200 casos nous i que representen un 30% de tots els tumors en dones. Per aquest motiu, per a donar a conèixer la malaltia i per fer costat a totes les dones que han passat per aquest procés, l’Institut Català d’Oncologia va commemorar aquesta jornada organitzant i participant en diverses activitats adreçades a les dones que tenen o que han patit aquesta malaltia.

Jornada "L’estètica com a condicionament del tractament del càncer de mama" a Hospital de Bellvitge - ICO l’Hospitalet
El dimarts 17 es va dur durà a terme una jornada, sota el títol: ‘L’estètica com a condicionament del tractament del càncer de mama’ que organitza la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia. Adreçada a pacients i familiars, on es va parlar de com els efectes estètics influeixen en la cirurgia de mama.

La jornada, organitzada per la Unitat Funcional de Mama de l’HUB i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), va ser un espai de debat i reflexió sobre com influeix el resultat estètic en el tipus de cirurgia a realitzar i sobre la necessitat d’avaluar l’estètica de la mama després d’un tractament per càncer de mama. La Unitat Funcional de Mama de l’HUB i l’ICO diagnostica i tracta al voltant de 450 pacients de Càncer de Mama a l’any, el 75% dels quals se’ls hi realitza una cirurgia conservadora. Aquesta cirurgia té dos objectius: per una banda evitar una eventual recidiva de la malaltia i per l’altra, obtenir un òptim resultat estètic. Però es calcula que al voltant del 20 % de pacients poden tenir un resultat estètic no satisfactori. És per aquest motiu que anticipar el resultat estètic que obtindrem després de la cirurgia és important per tal d’indicar si aplicarem una o altra tècnica.

Quan es preveu que el resultat estètic pot ser desfavorable, es valora si es poden associar tècniques d‘oncoplàstia (técniques de cirurgia plàstica que ajudaran a millorar el resultat estètic del càncer de mama). Si això no és possible, la indicació és una cirurgia radical o mastectomia. En un estudi realitzat a l’HUB que inclou 180 pacients tractats amb cirurgia conservadora, s’han avaluat quins són els condicionants que aconsellen la realització d‘una tècnica d‘oncoplàstia. La presència de ptosis (descens) de la mama, asimetria mamària prèvia, tumors multifocals, i de més gran tamany, son factors associats a aquesta tècnica per aconseguir un resultat estètic òptim. Les i els pacients sotmesos a una tècnica d‘oncoplàstia tenen un percentatge superior de marges lliures de tumor, tot i així, donat que la tècnica que s’utilitza és complicada, hi pot haver més risc d’infecció de ferida o d’aparició d’hematomes.

Així doncs, per evitar la subjectivitat, ja sigui de les i els pacients o del professional cirurgià a l’hora de decidir quina tècnica utilitzar, en la valoració del resultat estètic és important incorporar tests com el Breast-Q. Aquest recull la valoració de la pacient, tant del resultat estètic com la influència de la cirurgia en el seu context social.

Passejada en motiu dels 25 anys del Programa de Cribratge de Mama a Sant Feliu de Llobregat
D'altra banda, dilluns, 23 d’octubre, i en motiu del 25è aniversari de la posada en marxa del Programa de Cribratge de Mama a Sant Feliu de Llobregat es va fer una passejada pel parc de Torreblanca, oberta a professionals i pacients, i en els que es van donar consells per prevenir el càncer de mama. Durant la ruta, diversos professionals de l’ICO van donar consells en deshabituació tabàquica i de dieta i esport per tal de prevenir el càncer de mama. La passejada va acabar el CAP La Rambla de Sant Feliu on van ser rebudes per Virtudes Villalba que va ser una de les responsables de la implantació del programa ara fa 25 anys a Sant Feliu i que va explicar a les assistents la seva experiència al capdavant d’aquest servei.

Xerrada sobre mites i creences al voltant del càncer a Badalona

El 18 d'octubre es va fer la III Xerrada Divulgativa del Dia Mundial del Càncer de Mama al Museu de Badalona. En la xerrada, en la que hi van participar professionals de l’ICO Badalona, es van tractar temes com els mites i creences al voltant del càncer, com superar els trastorns ginecològics, com prevenir i recuperar-se dels limfedemes o quines són les opcions de la cirurgia constructiva.

Per altra banda, es va fer la presentació del projecte: “Estudio neurocognitivo en pacientes con càncer de mama en estadio inicial de candidates a tratamiento quimioterápico, a través de pruebas diagnósticas funcionales (RMf) y neurocognitivas”.

Acte: "Dieta, exercici i càncer de mama" a Girona

Es va dur a terme un acte, juntament amb l’entitat Oncolliga Girona, sota el títol: ‘Dieta, exercici i càncer de mama’ el mateix 19 d’octubre a l’Hotel Carlemany de la capital gironina, amb la participació de diversos professionals de l’ICO Girona.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00