El Campus de Bellvitge acull l’exposició ‘Maria Sklodowska-Curie, una polonesa a París’
Les institucions del Campus de Bellvitge han acollit l’exposició ‘Maria Curie, una polonesa a Paris’. Aquesta exposició itinerant s’ha portat des de Madrid gràcies a la iniciativa de l’Institut Català d’Oncologia amb la col·laboració de l’IDIBELL i l’Hospital Universitari de Bellvitge per tal de donar visibilitat al paper de la dona en la ciència. Creada amb la col·laboració del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, i les ambaixades de França i Polònia, l’exposició té com a objectiu difondre la vida i obra de la científica en motiu del 150è aniversari del seu naixement.
L’exposició va romandre exposada a l'Hospital Duran i Reynals (del 20 de setembre al 5 d’octubre) i a l'Hospital U. Bellvitge (del 5 d’octubre al 19 d’octubre)
Una mostra per a reivindicar la figura de Marie Curie
L’exposició mostra la vida de la científica a través de vint plafons i es divideix en cinc seccions. Les tres primeres fan un recorregut per la vida de la il·lustre científica, la quarta mostra la seva vinculació amb l’estat espanyol a través de tres viatges que hi va realitzar i la cinquena els seus descendents.
En els vint panells que conformen l’exposició es pot veure la seva entrega a la investigació, el seu constant i laboriós treball al laboratori així com la seva faceta més humana i solidària. Destaca en aquest recorregut la desconeguda labor durant la Primera Guerra Mundial, conduint el famosos “cotxes Curie” amb els que feia radiografies a milers de soldats facilitant així la tasca d’extracció de projectils i bales que van evitar moltes amputacions i que va salvar moltes vides.
Maria Sklodowska-Curie
Maria Sklodowska-Curie (Varsòvia, 1867-Sallanches, 1934) va ser física i química polonesa pionera en els estudis de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L’any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l’aïllament del radi pur.
Marie va ser nacionalitzada francesa i va ser una ciutadana activament lleial al seu no país. De fet, el 20 d’abril de l’any 1995, les seves despulles van ser solemnement traslladades al Panteó dels Homes Il·lustres de França i es va convertir en la primera dona, nascuda fora de França, que ha rebut aquest honor.
De totes maneres ella mai va perdre la seva identitat polonesa, i el primer element químic que va descobrir, al 1898, el va anomenar Poloni com a homenatge al seu país d’origen. En homenatge a ella, el dia 7 novembre- data del seu naixement- va ser declarat el Dia Mundial de la Física Mèdica.
Comparteix
|