Núm. 22 - ICO Fàrmacs- Febrer-Juliol 2017 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Dictàmens del Programa d’Harmonització de Medicació Hospitalària del CatSalut

Crizotinib com a 1a línia de càncer de pulmó
Es presenta el Dictamen de la Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria sobre l’ús de crizotinib per al tractament de primera línia de pacients adults amb càncer de pulmó no microcític avançat o metastàtic, positiu per a la cinasa del limfoma anaplàstic  

La Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria recomana en l’àmbit del CatSalut uns criteris clínics d’ús per a crizotinib en el tractament de primera línia de pacients adults amb carcinoma de pulmó no microcític en:

- Pacients amb malaltia metastàtica o localment avançada que no siguin candidats a resecció quirúrgica o quimio-radioteràpia amb intenció curativa, i

- Amb translocació d’ALK, i

- Que presentin un ECOG PS 0-2

No es considera adequat el tractament amb crizotinib en pacients que, tot i complir els criteris clínics d’ús, presentin: 

- Alteració hepàtica greu. Es recomana utilizar-lo amb precaució en pacients amb alteració hepàtica lleu o moderada.

La determinació de la translocació d’ALK s’ha de dur a terme en centres amb la tècnica validada.

Consideracions a l’ICO-ICS: 
La CFT assumeix el dictamen del programa de suport del CatSalut de Crizotinib en el tractament càncer de pulmó no microcític avançat o metastàtic, positiu per a la cinasa del limfoma anaplàstic. Tanmateix, s’indica que l’assaig clínic és d’elecció sempre que sigui possible. 
Respecte la determinació de la translocació d’ALK es destaca l’interès d’obtenir més dades prospectives sobre la concordança dels resultats obtinguts per les determinacions d’IHC i FISH i la seva correlació amb els resultats clínics.

S’acorda transmetre a CatSalut la necessitat d’incloure al registre de variables de la RPT per al fàrmac la tècnica emprada per a la determinació de la translocació d’ALK i el laboratori on s’ha dut a terme, per tal de poder creuar aquesta informació amb els resultats posteriors d’eficàcia del fàrmac.

Idelalisib en LLC
Es presenta l’actualització del dictamen de la Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria sobre l’ús d’ idelalisib en combinació amb rituximab en el tractament de la leucèmia limfocítica crònica. 

La Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria recomana en l’àmbit del CatSalut uns criteris clínics d’ús per a idelalisib en combinació amb rituximab en el tractament de la leucèmia limfocítica crònica: 

• Pacients amb malaltia simptomàtica, i 

• Que presentin un ECOG 0-1 (ECOG 2 si aquest està relacionat amb la simptomatologia de la malaltia), i 

• Que es trobin en una de les següents situacions: 

– Que presentin deleció de 17p o mutació de TP53 i no es pugui utilitzar una altra alternativa de tractament disponible, o 

– En recaiguda precoç (<24-36 mesos) o refractaris a quimioimmunoteràpia. 

No es considera adequat el tractament amb idelalisib en pacients: 

• Amb antecedents de malaltia inflamatòria intestinal. 

• Amb antecedents de pneumopatia crònica greu. 

• Amb evidència d’infecció sistèmica activa.

Es recomana instaurar profilaxis enfront al Pneumocystis jirovecii en tots els pacients que rebin tractament amb idelalisib. La profilaxi s’ha de mantenir durant un mínim de 2-6 mesos després de la finalització del tractament i, en qualsevol cas, allargar-la si hi ha limfopènia absoluta de limfòcits CD4+.

Consideracions a l’ICO-ICS
La CFT assumeix el dictamen del programa de suport del CatSalut sobre Idelalisib en LLC. La nova versió del dictamen només comporta canvis a nivell de les recomanacions de seguretat que ja s’havien aprovat prèviament per aquesta comissió (Acta 2017_01) i per tant no suposa cap modificació respecte els acords previs.
 
Bevacizumab en càncer d'ovari epitelial, de trompa de Fal·lopi o peritoneal primari recurrent resistent a platí

Es presenta el dictamen sobre l’ús de bevacizumab en combinació amb paclitaxel, topotecà o doxorubicina liposomal pegilada per a la recaiguda resistent a platí del cáncer d’ovari/trompes o peritonal primari.

La Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria recomana en l’àmbit del CatSalut:

• Bevacizumab en combinació amb topotecà o doxorubicina liposomal pegilada com a fàrmac d’ús excepcional en el tractament del càncer d'ovari epitelial, el carcinoma de la trompa de Fal·lopi o el carcinoma peritoneal primari en recaiguda resistent a platí.

• La Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria recomana en l’àmbit del CatSalut uns criteris clínics d’ús per a bevacizumab en combinació amb paclitaxel per al tractament de càncer d’ovari epitelial, de trompes de Fal·lopi o peritoneal primari en recaiguda resistent a platí (*): 

• Pacients que presentin un ECOG 0-1, i 

• Que hagin rebut com a màxim dues línies de tractament quimioteràpic previ, i 

• Que no hagin rebut cap antiangiogènic previ.

(*)Que hagin progressat durant o en els 6 mesos posteriors a la finalització de l‘última línia de tractament rebuda basada en platí.

No es considera adequat el tractament amb bevacizumab en pacients que, tot i complir els criteris clínics d’ús, presentin:

• Hipertensió arterial no controlada amb mesures dietètiques o tractament farmacològic. 

• Antecedents recents d’episodis trombòtics arterials (malaltia isquèmica cardíaca, malaltia isquèmica del sistema nerviós central, malaltia isquèmica perifèrica). 

• Risc de perforació o sagnat del tracte gastrointestinal. 

• Ferides i/o úlceres no cicatritzades. 

• Antecedents de cirurgia gastrointestinal

Consideracions a l’ICO-ICS
La CFT assumeix el dictamen del programa de suport del CatSalut de Bevacizumab en càncer d’ovari/trompes o peritonal primari en recaiguda resistent a platí.

Es concreta que l’esquema de paclitaxel és el de 80 mg/m2 dies 1,8,15,22 de cada cicle c/28 dies, i la valoració de la resposta c/3 cicles, d’acord a les variables d’RPT definides per CatSalut.

Pertuzumab en neoadjuvància del càncer de mama
Es presenta el Dictamen de la Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria sobre l’ús de pertuzumab en combinació amb trastuzumab i quimioteràpia per al tractament neoadjuvant de pacients adults amb càncer de mama HER2-positiu, localment avançat, inflamatori, o en estadi precoç amb alt risc de recaiguda.

La Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria recomana, que ateses les incerteses sobre els resultats de la utilització d’aquest medicament en la població definida i el seu potencial impacte pressupostari, es considera el seu ús únicament dins un sistema d’accés especific acordat amb el CatSalut, i amb els criteris clínics d’ús per a pertuzumab en combinació amb trastuzumab i quimioteràpia en el tractament neoadjuvant del càncer de mama següents:

• Pacients que tinguin tumors HER2-positiu per inmunohistoquímica (IHQ3+) o hibridació in situ (FISH/CISH), i 

• Amb tumor localment avançat, inflamatori, o en estadi precoç definit per una mida tumoral ≥2 cm de diàmetre (per exploració o proves d’imatge) i/o afectació ganglionar axil·lar demostrada citohistològicament, i 

• Que presentin un ECOG 0-1.

No es considera adequat el tractament amb pertuzumab en el càncer de mama en:

– Pacients que presentin una cardiopatia en que no sigui adequat l’ús de trastuzumab i/o pertuzumab. 

– Pacients que presentin una FEVE< 50%. 

– Pacients que presentin malaltia que no es consideri d’alt risc de recaiguda.

Consideracions a l’ICO-ICS
La CFT assumeix l’informe favorable del programa de suport del CatSalut de Pertuzumab en neoadjuvància. Es fa constar que el dictamen està supeditat al sistema d’accés específic acordat amb el CatSalut. L’aprovació de l’ús de pertuzumab a l’ICO i a l’ICS està condicionada a la signatura de l’acord marc, i a la posterior adhesió de les respectives institucions al mateix.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix

 

Contacte

Comissió Farmacoterapèutica
Institut Català d'Oncologia
ctf@iconcologia.net
http://ico.gencat.cat

 

BannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00