Núm. 126 - ICO Notícies- 10 d'Abril del 2017 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L'ICO coordina una guia pràctica de l'ASCO per l'assessorament mundial de la vacuna del VPH

Ampliar imatge

La cap del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO l’Hospitalet, Sílvia de Sanjosé, és la coordinadora d’una guia pràctica que ha publicat la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO) sobre vacunació contra el Virus del Papil·loma Humà (VPH) per a la prevenció del càncer de coll uterí. Aquesta és la primera guia sobre prevenció primària del càncer del coll uterí que s’adapta a diferents nivells de recursos socioeconòmics i estructurals i que ofereix orientació per a proveïdors de l’atenció mèdica a nivell mundial.

La guia inclou recomanacions específiques separades en quatre nivells de recursos: bàsics, limitats, millorables i màxims. Aquests nivells estan relacionats amb els recursos financers d’un país o d’una regió, així com altres aspectes relacionats amb la sanitat, com poden ser el seu sistema de salut, el personal, les infraestructures i l’accés als serveis per part de la ciutadania, entre d’altres.

Una malaltia que creix entre les dones més desafavorides
El càncer de coll uterí és el quart tipus de càncer més freqüent entre les dones a nivell mundial, amb una càrrega de la malaltia molt desproporcionada a les regions menys desenvolupades. El 85% dels diagnòstics del càncer de coll uterí i el 87% de les morts per càncer d’aquest tipus es produeixen a les regions més pobres del món, sobretot a Àfrica i l’Amèrica Llatina.  

“Com que la disponibilitat de recursos varia molt, tant en diferents països com entre diferents zones del mateix país, hem d’adaptar les estratègies per a millorar l’accés a la vacuna contra el VPH a tot arreu” ha afirmat Sílvia de Sanjosé, copresidenta del grup d’experts que ha elaborat la guia i Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO l’Hospitalet, i remarca que  “aquesta guia és l’única que ofereix recomanacions de vacunació contra el càncer de coll uterí que es pot adaptar als diferents nivells de recursos i esperem que tingui un fort impacte en la salut comunitària a nivell mundial”.

Recomanacions clau
Per aquest motiu la guia dóna tot un seguit de recomanacions claus per a facilitar la vacunació:

-En tots els entorns, i independentment del nivell de recursos, es recomanen dues dosis de la vacuna contra el VPH per a les nenes de 9 a 14 anys amb un interval de temps d’almenys 6 mesos i fins 12 o 15 mesos entre una dosi i l’altre.

-Les nenes que han estat infectades pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) hauran de rebre tres dosis.
-Per aquells àmbits amb recursos millorats i màxims:
• Si les nenes tenen entre 15 anys o més i han rebut la seva primera dosi abans dels 15, poden completar la sèrie de dues dosis.
• Si no han rebut la primera dosi abans dels 15 anys, hauran de rebre tres dosis.
• En ambdós casos, la vacunació pot realitzar-se fins els 26 anys.

-Pels entorns de recursos limitats i bàsics: si queden suficients recursos després de vacunar a les nenes d’entre 9 i 14 anys, aquelles nenes que hagin rebut una dosi poden rebre dosis addicionals entre els 15 i 26 anys.

-Vacunació per a homes: en tots els entorns, els homes poden rebre la vacuna si, almenys, el 50% de la població objectiu femenina prioritària està coberta, si hi ha suficients recursos i si la vacuna es cost-efectiva. 

Metodologia de la guia
Les recomanacions de la guia han estat elaborades per un grup multinacional i multidisciplinari d’oncologia, obstetricia/ginecologia, salut pública, control del càncer, epidemiologia/bioestadística, economia de la salut, ciències de la conducta/d’implementació i experts en defensa del pacient inclosos alguns dels principals líders en investigació del món sobre VPH i vacunes contra el VPH.

El grup d’experts ha revisat, per a fer aquesta guia, la bibliografia publicada entre el 1966 i 2015, incloses revisions sistemàtiques, guies existents i anàlisi de cost-efectivitat. Aquesta guia reforça les recomanacions seleccionades que es presenten a la guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS); les guies dels Centres per als Control i la Prevenció de Malalties (Centers for Disease Control and Prevention); la Guia del Comitè Consultiu Nacional de vacunació (National Advisory Committee on Immunization) al Canadà, les guies d’Alemanya i la Guia del programa Immunoise d’Australia.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00