Núm. 126 - ICO Notícies- 10 d'Abril del 2017 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

31 de març, Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte

Ampliar imatge

L’any 2016 el Càncer de Còlon i Recte ha estat el segon més freqüent en homes, després de la pròstata, i en dones també ocupa la segona posició després del de mama. A més, sumant els casos d’ambdós sexes, el càncer de còlon i recte és el més freqüent a Catalunya i s’estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous cada any.

En l’actualitat s’està vivint un moment transformador en la medicina oncològica gràcies als nous coneixements sobre els mecanismes moleculars de la malaltia, la revolució tecnològica i la creixent innovació terapèutica estant canviant els paradigmes tradicionals del tractament farmacològic del càncer.

L’ICO participa i coordina diversos estudis que utilitza aquestes noves tecnologies per al tractament del càncer i que, en el cas del càncer de còlon, s’han traduït en la validació de vàries noves plataformes diagnòstiques genòmiques moleculars tal i com explica el cap d’Oncologia Mèdica i referent de càncer de còlon de l’ICO, Ramon Salazar, “Recentment acaben de sortir publicats dos articles, i està a punt de sortir un tercer, en revistes d’alt impacte científic on contribuïm amb la determinació de la fracció al·lèlica mutada optima amb tècniques d´alta sensibilitat (PCR digital) per determinar, tant en mostres de sang con en tumor, quins pacients podran beneficiar-se de tractaments ja comercialitzats dirigits contra l’EGFR. L´anàlisi dels tumors amb aquestes tècniques ens ha permès suggerir que quan s´identifiquen mutacions dels gens claus de la via de EGFR en percentatges molt baixos (inferiors a l´1%) la supervivència i el temps fins a la progressió de la malaltia no és pitjor que en els pacients en que no s´identifiquen les mutacions”.

A més, l’ICO també ha participat en el desenvolupament de firmes d’expressió genètica que classifiquen els tumors de còlon en subtipus més homogenis. “L’any passat vam contribuir a una nova classificació internacional on els tumors de còlon i recte es distribueixen en quatre subtipus segons llur expressió genètica i actualment estem aprofundint en el desenvolupament de nous tractaments específics per cada subtipus i optimització o reposicionament de tractaments utilitzats en aquest i altres tumors” explica Salazar.

La prevenció i la detecció precoç
El càncer de còlon i recte, tot i ser el més freqüents a Catalunya, és també un dels que més es pot beneficiar de la prevenció. La majoria s’evitarien portant una vida saludable: alimentació rica en fruita i verdura, reducció del consum de greixos i de carn vermella, exercici físic de manera regular, no fumar i evitar el consum de begudes alcohòliques.

D’altra banda, el càncer de còlon i recte pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Per això els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.

El Programa de Cribratge ofereix realitzar una senzilla prova, el test de sang oculta a la femta, amb la finalitat de detectar precoçment el càncer colorectal o les lesions precanceroses. El que es fa és analitzar si existeix sang no visible a simple vista en una petita mostra de femta.

Les lesions canceroses i precanceroses sagnen i, precisament, és aquesta sang la que s’intenta identificar a través del test de sang oculta en femta.

Programa de Detecció de Càncer Còlon i Recte
L’ICO va iniciar l’any 2000, i de forma pionera en tot l’Estat, un Programa pilot de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l’Hospitalet de Llobregat. El 2004 es va fer estendre a Vilafranca del Penedès i el 2007 es va ampliar a tot l’Alt Penedès. Posteriorment el Programa s’ha anat expandint a la resta de poblacions catalanes i s’espera que a finals d’aquest any cobreixi tot el territori. Actualment l’ICO representa una de les oficines tècniques més importants de Catalunya i Espanya amb una població diana total de 473.000 persones.

Els ciutadans que poden participar-hi -homes i dones d’entre 50 i 69 anys- reben a casa una carta d’invitació i els llistats de les farmàcies col·laboradores. Una vegada recollida la mostra s’ha de retornar a qualsevol farmàcia que col·labora amb el Programa (no cal que sigui la mateixa on es va recollir) i en uns dies es comunica el resultat per carta. En el cas que es detecti sang en la mostra de femta, es recomana realitzar una colonoscòpia per tal de descartar cap lesió. En el cas que el resultat sigui negatiu, la persona tornarà a rebre una carta per participar en el programa passats dos anys.

La majoria de gent que participa acaba tenint un resultat negatiu al test de sang oculta. Al voltant d’un 6% tenen un resultat positiu (se’ls detecta sang en la mostra de femta).

Aquests casos son els que es deriven a fer-se una colonoscòpia per confirmar o descartar que hi hagi cap lesió. Un resultat positiu a la prova de detecció de sang oculta en femta és més freqüent entre els homes i entre les persones de més edat (ja siguin homes o dones).

De totes les persones que es fan una colonoscòpia, el 6% tindrà un càncer (la majoria en estadis inicials), el 45% lesions adenomatoses de risc intermedi o alt risc, el 15% lesions adenomatoses de baix risc i la resta seran normals o amb lesions no neoplàsiques.

La gent que participa ho continua fent en les rondes successives. El que costa és començar el procés, però un cop s’entra en contacte amb el programa, més del 85% dels participants hi són fidels.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00