Núm. 124 - 22 de desembre del 2016 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actes i congressos

La recerca en càncer de faringe i laringe avança cap a cirurgies menys invasives

Ampliar imatge

La Unitat Funcional de Cap i Coll (UFCC) de l’ICO i l’Hospital Universitari de Bellvitge van organitzar, el passat 18 de novembre, una jornada científica que, sota el títol: ‘Curs d’actualització en el diagnòstic i tractament del càncer de faringe –laringe’, va tenir com a objectiu reforçar els lligams entre el conjunt d’especialistes que realitzen un treball multidisciplinari en el marc de UFCC, així com promoure el coneixement de la unitat i establir canals de comunicació fluids amb els hospitals generals bàsics de la seva àrea de referència, com són: Viladecans, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Martorell, Igualada, Sant Pere de Ribes i Vilafranca del Penedès.

L’acte va comptar amb ponències dels principals especialistes de la unitat i d’experts convidats, entre els quals un representant de la Fundació Alícia en el marc d’una taula rodona sobre l’alimentació del pacient amb càncer de cap i coll.

Cirurgia robòtica
Una de les novetats que es van tractar a la jornada va ser la progressiva introducció de la cirurgia robòtica. Concretament, els robots quirúrgics estan començant a demostrar la seva eficiència en cirurgies d’estadis no avançats de càncer d’orofaringe, de base de llengua i de supraglotis. Aquesta tecnologia ofereix l’avantatge de poder fer una cirurgia mínimament invasiva –a través d’orificis naturals- de major precisió, ajudant a evitar complicacions, disminuir l’estada mitjana i reduir la necessitat de tractaments complementaris postquirúrgics amb quimioteràpia i radioteràpia.

Anticossos monoclonals
Un altre aspecte molt innovador que també es va exposar a la jornada van ser els nous tractaments amb molècules de nou disseny, especialment els anticossos monoclonals. Els anticossos monoclonals són proteïnes creades en laboratori que es caracteritzen per unir-se exclusivament a una sola substància. Això permet que puguin incidir directament sobre les cèl·lules canceroses, ja sigui per si mateixes o transportant altres fàrmacs.

Aquests tractaments estan generant actualment una gran quantitat d’assajos clínics, principalment amb pacients amb càncers e fase recurrent, localment avançats, o metastàsics. La UFCC es troba present en els assajos dels fàrmacs més rellevants.

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00