Núm. 123 - 09 de Novembre de 2016 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L’ICO commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Ampliar imatge

El 19 d’octubre és commemora el Dia Mundial contra el càncer de Mama, una efemèride en la que es vol recordar a tothom la lluita contra aquesta malaltia. Els diversos centres ICO van col·laborar i organitzar diverses xerrades divulgatives i ponències:

ICO l’Hospitalet
L’Institut Català d’Oncologia i l’l’Hospital Universitari de Bellvitge van organitzar una jornada dirigida a Pacients i que, sota el títol, ‘Aprenent a viure amb el càncer: el càncer de mama avançat’ es va explicar com es produeixen les metàstasis i com es tracta el càncer de mama avançat. L’acte va comptar amb la conferència a càrrec del director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer a l’IDIBELL i amb un taula rodona amb professionals de diferents àmbits (metges, investigadors, infermeres, psicooncòleg i treballadora social) i dues Pacients de càncer de mama avançat, per reflectir la importància de l’abordatge integral i del tractament multidisciplinari d’aquestes Pacients.

ICO Girona
Joan Brunet, cap de servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona, va presentar una xerrada informativa a la sala d’actes de l’Hotel Carlemany i en la que hi van participar Gemma Viñas, oncòloga de l’ICO Girona, i Christian Ochoa, psicooncòleg  de l’ICO l’Hospitalet i que va moderar Ana Maria Moral, psicooncòloga de l’ICO Girona, que portava per títol: ‘Nous temps per al càncer de mama: del perfil genètic al suport online’.

ICO Badalona
L’ICO Badalona va celebrar el Dia Mundial del Càncer de Mama amb la II Xerrada Divulgativa al Museu de la ciutat. Durant la xerrada diversos professionals de la institució van donar resposta a qüestions com la manera d’explicar als infants què és el càncer quan afecta al pare o la mare, la vida sexual després de la malaltia, la situació laboral de les dones afectades de càncer de mama, com millorar els efectes secundaris dels tractaments o els nous tractaments hormonals o biològics.

La supervivència en càncer de mama metastàtic és el doble que fa 20 anys
Segons dades de pacients tractades a l’ICO, als 5 anys del diagnòstic de la metàstasi, quasi un 38% de les pacients encara viu, mentre que fa 20 anys la supervivència era del 20%. El càncer de mama avançat en la majoria de casos no es pot curar, per tant, l’objectiu del tractament és augmentar els anys de supervivència amb millor qualitat de vida.
Avui en dia, només un 5-10% de les pacients són diagnosticades des d’un inici amb un càncer de mama avançat o metastàtic, però un 25% de les pacients que tenien la malaltia localitzada al diagnòstic, acabaran desenvolupant metàstasi amb els anys. Darrerament, i gràcies als nous tractaments, s’ha millorat la supervivència d’aquestes pacients, que ara viuen més temps i amb millor qualitat de vida. 

Tractament del càncer de mama avançat o metastàtic
Només un 5 o 10% de les pacients de càncer de mama se’ls diagnostica des d’un inici un càncer avançat, tot i que amb el temps un 25% del total de pacients acaba fent metàstasi. Això és degut a que les cèl·lules tumorals tenen la capacitat de disseminar-se i créixer en altres òrgans, com ossos, fetge i pulmons.

En la majoria de casos, el càncer de mama metastàtic no es pot curar, per que la cèl·lula tumoral es fa resistent als tractaments. L’objectiu del tractament, doncs, és allargar la l’esperança de vida d’aquestes pacients, amb la millor qualitat possible. 

És per això que es fan servir diferents tipus de tractament dirigits al tipus de tumor i de forma seqüencial, és a dir, un cop s’acaba l’eficàcia d’un tractament (per que les cèl·lules es fan resistents), se n’inicia un altre. Així, s’aconsegueix evitar toxicitats i augmentar la supervivència de les pacients. 

Avui dia, i gràcies a la investigació, els tractaments amb millors resultats estan essent els fàrmacs anti HER2, els inhibidors de les ciclines, de mTOR i algun nou fàrmac quimioteràpic com l’eribulina. Segons el tipus de tumor, la localització de la metàstasi i les característiques de la pacient, es poden utilitzar també cirurgia o radioteràpia.

Augment de la supervivència
Segons dades de les pacients tractades a l’ICO en els darrers anys, es veu un clar augment de la supervivència als 5 anys del diagnòstic de la metàstasi. La supervivència d’aquestes pacients s’ha quasi doblat, passant del 20% al 38% en els darrers 20 anys.(Dades Congrés ICO 10+10)

D’altra banda, segons dades del programa nord-americà “Surveillance, Epidemiology and End Results” (SEER), publicades recentment en un informe a la revista JAMA, es desprèn que la supervivència en càncer metastàtic ha millorat i és cada vegada més prolongada: als 10 anys, la supervivència és de gairebé el 10%. Aquest estudi ha inclòs més de 20.000 dones amb càncer de mama en estadi IV.

El Càncer de mama a Catalunya
Segons les dades del Pla Director d’Oncologia, el càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya. S’estimen uns 4.200 casos l’any, la qual cosa suposa quasi el 30% de tots els tumors en dones. També n’és la primera causa de mort per càncer, amb unes 1.000 defuncions l’any, el 17% de morts per càncer en dones (dades 2010).



 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00