L'ICO rep gairebé 400.000€ de finançament de la Marató 2015
Els projectes dels investigadors Antonio Agudo i Genevieve Buckland han estat seleccionats entre els 34 projectes d'investigació escollits en aquesta edició, que dedicaran els pròxims tres anys a avançar en el coneixement de les causes, els tractaments, la prevenció i la curació de la diabetis i l'obesitat. Per la seva part, Javier A. Menéndez, cap del Grup de Metabolisme i Càncer del Programa ProCURE de l’ICO Girona, liderarà una de les tres unitats d’investigació implicades en un altre projecte premiat.
El projecte de recerca “El control del pes i la reducció de l'obesitat a través de la intervenció de la dieta i l'activitat física en les supervivents de càncer de mama”, liderat pel Dr. Antoni Agudo, proporcionarà un major coneixement sobre l'eficàcia dels canvis d'estil de vida a l'hora de millorar el futur de les dones afectades de càncer de mama. I ho vol fer tot demostrant quina relació existeix entre aquesta malaltia i la dieta, l'activitat física i l'excés de greix, tres factors que podrien convertir-se en els primers marcadors predictius en les dones de més risc. Aquest és un projecte particularment innovador, ja que no existeixen resultats sobre l'efecte combinat de la dieta i l'activitat física en la recurrència del càncer de mama. D'altra banda, les recomanacions d'estil de vida que es derivaran dels resultats de l'estudi es posaran a disposició de tota la ciutadania, i en particular, a les organitzacions que tenen contacte directe amb les dones que han patit la malaltia.
D’altra banda, el projecte ‘Crono-nutrició i cronotipus i la seva relació amb l'obesitat i la diabetis tipus II en l'estudi d'una cohort espanyola’, liderat per la Dra. Genevieve Buckland, investiga la chrono-interrupció (la desalineació entre els cicles biològics naturals del cos i els senyals ambientals, a causa dels patrons d'alimentació i somni de la societat actual) com a font de nous coneixements sobre les causes de l'obesitat, la diabetis tipus II i la síndrome metabòlica, més enllà dels factors de risc tradicionals. El projecte vol ajudar a aclarir encara més els complexos mecanismes implicats en aquests trastorns, i proporcionar noves mesures preventives eficaces per a les estratègies públiques i generals de tractament per a pacients.
Altres projectes amb participació de l'ICO
El cap del Grup de Metabolisme i Càncer del Programa ProCURE de l’ICO Girona, Javier A. Menéndez, liderarà una de les tres unitats d’investigació implicades en un altre projecte premiat. Es tracta de: “Impacto del metabolismo energético en las modificaciones epigenéticas derivadas de la combinación de diabetes y obesidad” liderat per Jorge Jovern Maried,de l’IISPV (Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili de Reus) i en el que també hi participarà José López Miranda, de l’Hospital Reina Sofía de Còrdova. El principal objectiu de l’estudi es distingir quina alteració metabòlica pot predir un efecte negatiu en la integritat del epigenoma humà i explorar els efectes de la pèrdua de pes i de tractaments anti-diabètics com la metformina en el codis epigenètics. El repte és utilitzar, per primera vegada, dades metabòliques-epigenètiques per clarificar el fenomen de la ‘memòria metabòlica’ en malalties que, com la diabetis i la obesitat, se sap que impacten significativament en el risc de l’aparició i pitjor evolució de les malalties oncològiques.
Els 57 científics premiats van recollir ahir els guardons en l'acte de lliurament d'ajudes de la Fundació La Marató de TV3, que es va dur a terme a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.
Comparteix
|