Núm. 119 - ICO Notícies 31 de maig de 2016 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Es presenta la nova Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica de Girona

Ampliar imatge

El passat dijous 19 de maig, es va presentar la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica de Girona (UFGO), un servei que funciona des del mes de febrer i compta amb la participació de professionals assistencials de ginecologia, oncologia radioteràpica, oncologia mèdica i infermeria als qui, posteriorment, al comitè que es realitza setmanalment, s’hi afegeixen el professionals de radiodiagnòstic i anatomia patológica.

La presentació es va fer en el marc de la 1a Jornada Científica que organitza a aquesta nova Unitat i que va reunir una cinquantena de professionals implicats en el tractament de les neoplàsies ginecològiques a la sala d’actes de l’Hospital Dr. Josep Trueta. Al llarg de tot el matí, i a través de diferents ponències, es van posar al dia dels diferents tractaments multidisciplinaris de càncers de cèrvix i ovaris, així com dels tractaments quirúrgics profilàctics del pacients d’alt risc.

Els responsables de la nova UFGO del Trueta, formada per professionals de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, calculen que tractaran un centenar de casos cada any. Cal tenir en compte que, per la seva qualitat d’hospital de referència de la regió sanitària, el Trueta rep pacients derivats de d’altres hospitals. A més, en tractar-se de tumors relativament poc freqüents, les guies de pràctica clínica recomanen el seu tractament en centres amb un alt grau d’especialització.

Aquesta nova unitat funcional és la segona que s’instaura a Girona després que es posés en funcionament la Unitat Funcional de Cap i Coll a principi de l’any 2013. El seu objectiu és millorar la qualitat basada en una porta única d’entrada compartida per totes les especialitats i l’assistència compartida i coordinada per tal d’atendre els pacients en un mateix temps i espai físic, d’acord amb el pla de tractament i seguiment; també ha de servir per planificar l’estratègia terapèutica basada en l’evidència científica.

Les unitats funcionals d’atenció oncològica (UFAO)
Les UFAO són una estructura organitzativa fonamentada en la valoració inicial del malalt que fan equips interdisciplinaris especialitzats en cada tipus de càncer. A diferència dels comitès de tumors clàssics, a les unitats funcionals els especialistes comparteixen espais durant les visites. Així, poden visitar el pacient de manera simultània i consensuar les decisions sobre el diagnòstic i el tractament inicial. La implantació de les unitats funcionals ha donat com a resultat la facilitació d’un diagnòstic ràpid i acurat, una millora significativa dels intervals diagnòstic-tractament, un impacte positiu en la supervivència dels pacients i la possibilitat d’oferir al pacient i a la seva família una atenció global i més personalitzada.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00