Núm. 117 - 05 d'abril del 2016 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actes i congressos

Commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon

Ampliar imatge

Dijous 31 de març es va celebrar el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon. Per commemorar-ho l’ICO, l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, l’AECC-Catalunya Contra el Càncer i l’Agrupació Esportiva Santa Eulàlia de L’Hospitalet van organitzar tot un seguit d'activitats a la Plaça Francesc Macià de l’Hospitalet de Llobregat.

Es confirma l’efectivitat del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte
L’any 2000 es va posar en marxa a l’Hospitalet de Llobregat el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte. Des de llavors ha detectat en aquesta població 2.109 lesions precanceroses i 146 càncers de còlon en estadis inicials i, per tant, amb millor pronòstic. No obstant això, més de la meitat de persones que es convida gratuïtament a participar en el programa no ho fan.

La prevenció i la detecció precoç
El càncer colorectal és el més freqüent a Catalunya si es tenen en compte ambdós sexes. La majoria s’evitarien portant una vida saludable: alimentació rica en fruita i verdura, reducció del consum de greixos i de carn vermella, exercici físic de manera regular, no fumar i evitar el consum de begudes alcohòliques.

D’altra banda, el càncer de còlon i recte pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Per això els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i augmenta les possibilitats de curació.

Un programa pioner
L’ICO va iniciar l’any 2000 i de forma pionera en tot l’Estat un Programa pilot de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l’Hospitalet de Llobregat. El 2004 es va fer estendre a Vilafranca del Penedès i el 2007 es va ampliar a tot l’Alt Penedès. Posteriorment el Programa s’ha anat expandint a la resta de poblacions catalanes i s’espera que d’aquí pocs anys cobreixi tot el territori. Actualment l’ICO representa una de les oficines tècniques més importants de Catalunya i Espanya amb una població diana total de 473.000 persones.  

Els ciutadans que poden participar-hi -homes i dones d’entre 50 i 69 anys- reben a casa una carta d’invitació i els llistats de les farmàcies col·laboradores. Una vegada recollida la mostra s’ha de retornar a qualsevol farmàcia que col·labora amb el Programa (no cal que sigui la mateixa on es va recollir) i en uns dies es comunica el resultat per carta. En el cas que es detecti sang en la mostra de femta, es recomana realitzar una colonoscòpia per tal de descartar cap lesió.

En el cas que el resultat sigui negatiu, la persona tornarà a rebre una carta per participar en el programa passats dos anys.

Resultats obtinguts
Des de l’any 2000 s’han enviat 424.040 cartes convidant a participar en el programa els homes i dones d’entre 50 i 69 anys de L’Hospitalet de Llobregat. En total, hi ha participat 49.155 persones diferents i s’han analitzat 124.743 tests.

La participació en el programa ha augmentat del 17’2% de la primera ronda fins al 42% de ronda actual.

-La gent que participa ho continua fent en les rondes successives. El que costa és començar el procés, però un cop s’entra en contacte amb el programa, més del 85% dels participants hi són fidels. Les dones hi participen més que els homes. No obstant això, un resultat positiu a la prova de detecció de sang oculta en femta és més freqüent entre els homes i entre les persones de més edat (ja siguin homes o dones).

-En aquests anys s’han detectat 582 adenomes de baix risc i 1.527 d’alt risc. Aquestes són lesions precanceroses que podrien acabar esdevenint un càncer. Així mateix s’han detectat 146 tumors en estadis inicials, que tenen un millor pronòstic que els avançats. 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00