Núm. 117 - 05 d'abril del 2016 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Un estudi de l’ICO Girona mostra per primera vegada la capacitat antitumoral en humans de la silibinina, una substància natural

Ampliar imatge

La silibinina, una substància natural que es troba a la planta Silybum marianum (card marià), és capaç de reduir les metàstasis cerebrals de càncer de pulmó resistents a la quimioteràpia i la radioteràpia.

Així ho conclou un estudi de l’ICO Girona que s’ha publicat a la revista Oncotarget. El paper antitumoral de la silibinina s’havia vist en models cel·lulars i en ratolins, però és la primera vegada al món que es reporta eficàcia del producte en humans amb cáncer.

La presentació va comptar amb la presència de:

-Joan Brunet, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona.
-Joaquim Bosch, oncòleg del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona.
-Javier Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer de l’ICO Girona-IDIBGi.

L’activitat antitumoral de la silibinina

La silibinina és una substància natural que s'extreu de les llavors de la planta Silybum marianum (card marià). Les seves propietats medicinals s'estudien en diverses malalties, entre les quals el càncer. A l’ICO Girona, l’any 2011 es va iniciar una línia de recerca per explorar-ne l’activitat en càncer de pulmó.

Els investigadors, encapçalats per Javier Menéndez, cap del Laboratori de Metabolisme i Càncer i membre del programa ProCURE (Programa Contra la Resistència Terapèutica del Càncer) de l’ICO, en col·laboració amb Joaquim Bosch, oncòleg referent en càncer de pulmó de l’ICO Girona, van publicar diversos treballs el 2013 que demostraven que la silibinina presentava activitat antitumoral en línies cel·lulars i en ratolins.

Un dels reptes principals, però, és l’administració de la silibinina als pacients, ja que és una molècula que per via oral s’absorbeix molt poc com a conseqüència de la seva estructura química.

Reducció de les metàstasis cerebrals

Ara, un estudi encapçalat per Joaquim Bosch que publica la revista Oncotarget, mostra com un suplement oral que conté silibinina ha reduït les metàstasis cerebrals de dos pacients amb càncer de pulmó avançat entre un 70 i 85%. Els pacients havien rebut prèviament quimioteràpia i radioteràpia, però sense experimentar una milloria.

Aquesta és la primera vegada que es reporta eficàcia d'aquest producte en humans amb cáncer.

Aquest descobriment obre noves opcions de tractament per a aquest tipus de pacients, però també podria tenir aplicació en metàstasis cerebrals d’altres càncers (mama o melanoma, per exemple) i en tumors cerebrals primaris com el glioblastoma multiforme.

Una de les limitacions de l’estudi és que la silibinina només ha mostrat activitat contra les metàstasis cerebrals, i no en les lesions de la resta del cos. Els investigadors de l’ICO Girona treballen per entendre com la silibinina actua contra les metàstasis cerebrals i per explorar-ne noves formulacions o combinacions amb altres fàrmacs que la facin eficaç també en la resta de l’organisme.

Metàstasis en càncer de pulmó

El càncer de pulmó és la primera causa de mort per càncer a nivell mundial. Un 30% dels pacients que el pateixen presenten metàstasis al cervell al llarg de la seva evolució. Aquestes metàstasis són un repte mèdic, ja que els tractaments disponibles de quimioteràpia i radioteràpia hi tenen una activitat limitada, i la cirurgia està reservada a casos molt seleccionats.

Agraïments

Aquesta recerca es va iniciar gràcies a una ajuda concedida per la Fundació Roses Contra el càncer, i s’ha continuat amb una de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica per a grups emergents concedida el 2013. També s’ha comptat amb el suport de la companyia farmacèutica Pfizer. Així mateix s’està buscant la col·laboració d’altres companyies farmacèutiques i/o de donacions per seguir avançant en aquesta línia de recerca amb l’objectiu que aviat pugui ser útil a un bon nombre de pacients.

Referència
: Bosch-Barrera J, Sais E, Cañete N, Marruecos J, Cuyàs E, Izquierdo A, Porta R, Haro M, Brunet J, Pedraza S, Menendez JA. Response of brain metastasis from lung cancer patients to an oral nutraceutical product containing silibinin. Oncotarget. 2016 Mar 3. doi: 10.18632/oncotarget.7900.
 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00