Núm. 115 - 4 de febrer de 2016 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Girona arriba als 100 transplantaments de moll d’os

Ampliar imatge

L’Hospital Dr. Josep Trueta i l’Institut Català d’Oncologia han assolit els cent transplantaments de moll d’os. El balanç es va fer el dimecres 3 de febrer, a la seu de l’ICO Girona, a l’Hospital Dr Josep Trueta, i ha comptat amb la presència de: Joaquim Casanovas, gerent territorial IAS- ICS Girona; Francesc Soler, director assistencial de l’ICO Girona i
David Gallardo, cap de servei hematologia clínica de l’ICO Girona.

Els càncers hematològics
Els càncers de la sang són un grup heterogeni de malalties malignes que afecten la sang, la medul·la òssia i els ganglis limfàtics.

 El mieloma múltiple: afecta les cèl·lules plasmàtiques, un tipus de glòbul blanc que es localitza preferentment a la medul·la òssia.

• La leucèmia: es caracteritza per la proliferació incontrolada d'un determinat tipus de cèl·lules immadures de l'hematopoesi. Aquestes cèl·lules envaeixen la medul·la òssia (desplaçant a les cèl·lules normals) i, progressivament, la resta de l'organisme.

 El limfoma: és una proliferació maligna de limfòcits (cèl·lules defensives del sistema immunitari), generalment dins dels nòduls o ganglis limfàtics, però que de vegades afecta també a altres teixits com el fetge i la melsa.

Transplantaments autogènics
En alguns d’aquests càncers de la sang cal administrar quimioteràpia en altes dosis per destruir les cèl·lules cancerígenes.

Aquest tractament, però, provoca l'eliminació del moll de l'os i, per tant, impedeix la producció normal de sang. Per poder restablir la situació, abans d’administrar la quimioteràpia s’extreuen i es preserven cèl·lules mare sanguínies del pacient. Un cop el malalt ha acabat el tractament amb quimioteràpia, es fa una infusió endovenosa d’aquestes cèl·lules, que són capaces de repoblar el moll d'os de nou i reiniciar la formació de sang amb normalitat.

Els pacients que se sotmeten a un transplantament de moll d’os tenen menys recaigudes en els anys següents a la intervenció.

Habitualment, el pacient queda ingressat unes tres setmanes. Fins l’any 2009, aquesta mena de transplantaments no es feien a Girona, sinó que els pacients havien de desplaçar-se a hospitals de l’àrea de Barcelona.

Aquell any l’Hospital Dr. Josep Trueta i l’ICO Girona van posar en marxa el programa per poder fer els transplantaments a Girona mateix. De mitjana, se’n fan entre 15 i 20 l’any. Ara s’han arribat als 100 pacients sent: 59 amb mieloma, 35 amb limfoma, 2 amb leucèmia aguda i 4 d’altres patologies.

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00