Núm. 113 - 25 Novembre de 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Tret de sortida de MoTriColor, un projecte per al desenvolupament de noves teràpies en pacients amb càncer de colorectal avançat

Ampliar imatge

La setmana passada es va celebrar a Barcelona la reunió d’arrencada del projecte MoTriColor, que té com a objectiu provar noves teràpies en pacients amb càncer colorectal metastàtic o avançat.

Posar cognoms als tumors
El càncer colorectal (CCR) és un dels tipus de càncer que més preocupen per la seva elevada incidència i mortalitat. Es tracta d’un tipus de càncer que, quan es detecta en estadis avançats, disposa d’opcions terapèutiques limitades. El CCR és reconegut com una malaltia heterogènia amb diferents subtipus moleculars definits per alteracions en diferents vies de senyalització. Les estratègies per estratificar pacients en funció del seu perfil molecular es basen actualment en les mutacions tumorals.

MoTriColor anirà un pas més enllà. Per primer cop se seleccionaran pacients en funció dels perfils d’expressió gènica dels tumors, que defineixen signatures predictives recentment identificades. Segons aquests perfils, els pacients rebran tractaments específics dins un context d’assaig clínic fase II. El projecte serà pioner en la identificació dels pacients sensibles a les opcions terapèutiques proposades i en la manera de proposar aquestes diferents estratègies terapèutiques, com un pas més cap a l’oncologia de precisió.

La participació de l’ICO-IDIBELL
MoTriColor es durà a terme per un consorci multidisciplinari que reuneix vuit centres d’investigació d’Espanya, Itàlia, Països Baixos i Bèlgica. El consorci està liderat per Josep Tabernero, del Vall d´Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i també hi participen l’Institut Català d’Oncologia (ICO)-IDIBELL, Agendia Nv (AG), Stichting het Nederlands Kanker Instituut-Antoni Van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI), European Organisation for Research and Treatment of Cancer  (EORTC), Azienda Ospedaliera Ospedale Niguarda ca' Granda (ONCG), Fundacion para La Investigacion del Hospital Clinico de la Comunitat Valenciana (INCLIVA), Seconda Università Degli Studi di Napoli (UNINA2), Universita Degli Studi di Torino (UNITO), y Katholieke Universiteit Leuven (KUL). 

Dins el projecte, Ramon Salazar, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO L’Hospitalet, tindrà un paper molt rellevant en el disseny i desenvolupament dels tres assaigs clínics. L’ICO també liderarà dos work-packages rellevants: l’estudi bioinformàtic i estadístic per part de Víctor Moreno, cap del Programa de Prevenció, i l’estudi d’immunoteràpia per part de Ramon Alemany, cap del grup recerca de virus i càncer.

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00