Núm. 113 - 25 Novembre de 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Es presenta ‘Genomes per la Vida’

Ampliar imatge

El 21 d’octubre es va presentar Genomes per la Vida (GCAT). Impulsat per l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), l’Institut Germans Trias i amb la col·laboració del Banc de Sang i de Teixits i del Programa de Prevenció de l’ICO, és un estudi de recerca basat en la genètica i l’epigenòmica per a la predicció, diagnòstic i tractament de malalties cròniques.

Descripció de l’estudi: genòmica i epigenòmica
El GCAT és un projecte de recerca genòmica en salut, que investiga quines són les components genètiques en la salut i les seves derivacions: la malaltia i el seu tractament. A partir d'una mostra biològica (anàlisi  de sang) es realitzarà la caracterització genòmica, que juntament amb les dades de salut i clíniques dels participants, permetrà extreure les conclusions sobre el rol del factors genètics individuals en l'estat de salut.

En aquest sentit, l'objectiu principal serà determinar com es modifica o s'altera la predisposició genètica d'una persona (l'epigenoma) sota determinats factors ambientals i hàbits de vida. Conèixer el pes específic, el genètic i l'ambiental, determinarà com s'incrementa, disminueix o és manté inalterable el risc de desenvolupar una malaltia determinada i/o la resposta de cada individu a un tractament específic.

Metodologia: estudi prospectiu amb població aleatòria
El GCAT és un estudi prospectiu de població d'entre 40 i 65 residents a Catalunya. El reclutament dels voluntaris es realitza mitjançant la col·laboració del Banc de Sang i Teixits  a través de la seva xarxa de centres territorials malgrat no és necessari que siguin donants de sang.

Els participants tampoc estan seleccionats com pacients, com passa en la majoria de biobancs d'avui dia; el GCAT serà una col·lecció de mostres de persones residents a Catalunya que tinguin entre 40 i 65 anys. Els participants cedeixen una mostra de sang i les seves dades de manera altruista.

Un cop es disposi de la informació genòmica i els hàbits de vida i es creuin amb la història clínica dels participants, es realitzarà un seguiment durant els propers vint anys. En el decurs d'aquest període, els investigadors faran el seguiment de qui es manté en un bon estat de salut i qui emmalalteix.

Eina per a la pràctica clínica: del laboratori  al pacient
Els coneixements dels components genètics, a més d'aportar valuosos coneixements sobre els mecanismes generals implicats en determinades malalties, permetrà fer estimacions del risc individual i una millor classificació de pacients i malalties. Aquesta classificació estratificarà els pacients, i per tant, permetrà proveir-los del tractament més adequat. Per la seva banda, garantirà una praxis mèdica precisa i personalitzada.

La seqüenciació de les mostres s'utilitzarà per confeccionar una guia de factors de predicció de determinades malalties així com una sèrie de recomanacions de salut (medicina preventiva) diferenciades per grups de població susceptibles de desenvolupar determinades malalties.

Una altra aportació de l'estudi serà garantir uns diagnòstics més acurats i, en conseqüència, afinar més en l'administració de tractaments i en la valoració per realitzar proves diagnòstiques invasives.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00