Núm. 108 - 25 de juny de 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Augmenta l’ús de quimioteràpia oral en els tractaments del càncer.

Ampliar imatge

La quimioteràpia oral ha passat de ser testimonial a convertir-se en habitual en certs tractaments del càncer. A l’Institut Català d’Oncologia s’ha multiplicat per deu en els darrers deu anys.

Actualment, dels malalts que reben quimioteràpia a l'ICO, el 32% es beneficien de medicaments orals. Bona part d’aquests, el 44%, estan en fase d’investigació, és a dir, provenen d'assaigs clínics. Aquest fet indica que en un futur immediat la via oral serà cada vegada més freqüent.

Els pacients que més habitualment reben fàrmacs orals són els de càncer de mama, còlon, pulmó i un tipus concret de leucèmia: la leucèmia mieloide crónica.

Tractaments orals a casa
La recerca i coneixement cada cop més profund de com es produeix i dissemina un càncer han permès el desenvolupament de nous fàrmacs diana més eficaços, precisos i amb molts menys efectes secundaris. Així mateix, també permet personalitzar els tractaments, i oferir als pacients el tractament més adequat segons el tipus concret de tumor que pateix.

Una part molt important d'aquests fàrmacs de precisió són d'administració oral, la qual cosa evita les molèsties i riscos del tractament endovenós. Un altre canvi és que el pacient no ha de venir a fer les sessions de quimioteràpia a l’hospital, sinó que ve periòdicament a l’hospital a recollir el fàrmac que es pren a casa.

Això  evita desplaçaments innecessaris però alhora fa que el pacient tingui una important responsabilitat, ja que és ell qui s’administra el tractament.

Per aquest canvi, a l'ICO s’han dut a terme canvis estructurals i de circuit per oferir un major informació al malalt. En aquest sentit, la nova farmàcia de l'ICO, inaugurada fa uns mesos, ha comportat també un condicionament de les instal·lacions, ampliant els espais per al suport i l’educació sanitària.

La farmàcia de l’ICO, la més gran al sud d’Europa
La característica pròpia de l’ICO, amb un model territorial, permet tenir una visió de la població i del territori seguint el model d’atenció en xarxa. Això es tradueix en la garantia que l’assistència al pacient arriba a tots amb la mateixa qualitat, a l’hora que permet assegurar derivacions per a tumors rars o poc freqüents.

L’ICO disposa des de fa pocs mesos de la farmàcia amb més alta tecnologia i capacitat del sud d’Europa. Amb 1.100 metres quadrats i la tecnologia més puntera, té la capacitat d’elaborar més de 100.000 preparacions de fàrmacs citostàtics l’any, doblant els que es preparaven fins ara.

La farmàcia ha incorporat dos robots de darrera generació, el més moderns de l’estat,  per a la preparació de citostàtics que eliminen el contacte dels tècnics de farmàcia amb el fàrmac, evitant riscos i errors. Per a complementar al màxim els nivells de seguretat tant per al treballador com per al pacient, l’ICO també disposa d’un sistema informàtic de gestió dels tractaments de quimioteràpia que controlen des del la prescripció fins la dispensació del fàrmac.

Fer realitat aquesta farmàcia –amb un cost d’uns 2 milions d’euros- ha estat possible gràcies a l’aportació de la indústria farmacèutica, i la voluntat de l’ICO d’esdevenir un “partner” de les farmacèutiques i no quedar-se només en ser un client. Aquest partenariat públic-privat consolida un canvi de paradigma que s’ha anat impulsant els darrers anys. La indústria deixa de ser un proveïdor per passar a corresponsabilitzar-se del tractament dels malalts.

En aquest sentit, l’ICO i el CatSalut han signat diversos acords de risc compartit, que pretenen passar a un sistema de pagament dels medicaments per resultats; és a dir, només es paguen aquells medicaments que demostren que han funcionat en els pacients a qui se’ls ha administrat. És una forma de condicionar el valor de una nova tecnologia o uns nous tractaments a la demostració de la seva eficàcia i eficiencia.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00