Núm. 107 - 3 de juny del 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

La immunoteràpia, eficaç també en càncer de pulmó

Ampliar imatge

La immunoteràpia ha passat a ser una de les estratègies més prometedores en el tractament per al càncer. No en va, la revista Science la va escollir la fita científica més important de 2013. Es basa en no atacar directament el tumor, sinó en promoure que el sistema immunitari s’activi per destruir les cèl·lules tumorals, que sovint aconsegueixen passar desapercebudes per a les defenses de l’organisme. Diversos estudis han mostrat l’eficàcia d’aquest nou abordatge en melanoma, per exemple.

Ara, un estudi que ha publicat The New England Journal of Medicine en el qual ha participat, entre d’altres, Enric Carcereny, de l’ICO Badalona, ha demostrat que també podria ser eficaç en determinats tumors de pulmó. Per això, van administrar pembrolizumab a prop de 500 pacients de càncer de pulmó de cèl·lula no petita, el més freqüent de càncer de pulmó. Segons els resultats, el 19% dels pacients responen al fàrmac, la qual cosa pot canviar la pauta de tractament de determinats pacients, especialment aquells amb càncer de pulmó avançat després del tractament inicial amb quimioterapia.

A part, aquest és el primer estudi que relaciona l’eficàcia de la immunoteràpia amb un biomarcador; és a dir, l’expressió de determinades proteïnes (en concret nivells alts del lligand PD-L1) es correlacionen amb una millor resposta a la immunoteràpia. Això significaria un pas més en la personalització dels tractaments, ja que es podria predir quins pacients respondran més i millor a la immunoteràpia.

Podeu veure’n el reportatge que va emetre sobre el tema 8TV a http://www.8tv.cat/8aldia/videos/immunoterapia-contra-el-cancer-de-pulmo/

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00