Núm. 107 - 3 de juny del 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L'ICO assoleix una curació del 95% en el càncer de pròstata de baix risc

Ampliar imatge

Els pacients amb càncer de pròstata de baix risc que se sotmeten a tractament de braquiteràpia aconsegueixen una curació del 95% als cinc anys. Així ho conclou un estudi encapçalat per l’Institut Català Oncologia (ICO)-IDIBELL que s’ha publicat a la revista Brachytherapy.

El treball, que recull el seguiment de 700 pacients, es va presentar el passat 26 de maig  a la sala d’actes Pau Viladiu de l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospitalet de Llobregat, i va comptar amb la participació de (d'esquerra a dreta a la foto):

-Cristina Gutiérrez, coordinadora assistencial de la Unitat de Braquiteràpia del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO L’Hospitalet.
-Ferran Guedea, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO L’Hospitalet.
-Josep Ramon Germà, director de Coneixement i Recerca de l’ICO.
-Joaquín Salvador, pacient.
-Juan Castaño, pacient.

Un tumor freqüent
El càncer de pròstata és el més freqüent en els homes a Catalunya. Se’n donen uns 5.000 casos nous cada any, per sobre del de còlon i recte (prop de 4.000 casos) i el de pulmó (3.500). És un càncer molt associat a l’edat. L’envelliment de la població fa que la seva incidència augmenti cada any. Segons les projeccions del Pla Director d’Oncologia, l’any 2020 se’n produiran uns 6.000 casos nous anuals.
Malgrat l’elevada incidència, és un tumor de lenta evolució en la majoria de casos, amb una supervivència del 84% als cinc anys, també segons les dades del Pla Director d’Oncologia.

Càncer de pròstata de baix risc

Molts pacients presenten un càncer de pròstata de baix risc, és a dir, les cèl·lules cancerígenes estan confinades a aquest òrgan i no s’han disseminat, els nivells d’antigen prostàtic específic (PSA) són inferiors a 10 i la puntuació de Gleason és inferior o igual a 6 (aquesta escala mesura el grau de malignitat de les cèl·lules).

En aquests casos, hi ha quatre possibles alternatives:

-Vigilància activa (fer revisions periòdiques sense intervenir)
-Cirurgia (extirpació de la pròstata o d’una part)
-Radioteràpia externa
-Braquiteràpia

El tractament amb braquiteràpia consisteix en la col·locació d’una font radioactiva –en aquest cas en forma de llavors de iode-125– dintre o en la proximitat del tumor; la radiació que emeten destrueix les cèl·lules malignes. Aquesta intervenció quirúrgica es fa una sola vegada durant el tractament.

Diversos estudis han demostrat que la braquiteràpia és la tècnica que comporta menys efectes secundaris (generalment disfunció urinària i/o sexual).

Seguiment de 700 pacients

L’estudi que s’ha presentat mostra els resultats de supervivència de 700 pacients de càncer de pròstata de baix risc sotmesos a braquiteràpia. El treball conclou que la curació (és a dir, el control bioquímic) als cinc anys és del 95% i, als deu anys, la supervivència per causa específica (és a dir, excloent les morts per altres causes) és del 97%. Així mateix, s’ha observat que els efectes secundaris són mínims.

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00