Núm. 105 - 20 de maig del 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L'ICO i l'ICAB renoven el conveni per oferir assistència legal gratuïta a pacients de càncer

Ampliar imatge

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) han renovat l’acord arran del qual advocats col·legiats d’aquesta corporació participen de forma voluntària (pro bono) oferint assessorament jurídic als pacients de malalties oncològiques amb vulnerabilitat econòmica o bé als seus familiars directes.

En l’acte  de renovació, celebrat aquest dilluns 18 de maig, al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona hi ha participat la vicedegana d’aquesta Corporació, Rosa Maria Barberà, la directora d’estratègia i projectes de l’ICO, Ana Rodríguez, la treballadora social d’aquesta institució, Carolina Oliva, a més del president de la secció de Dret Laboral del Col·legi, Ricardo Morante i una pacient que ha fet ús del servei pro bono.

Amb la signatura d’aquest conveni, l’ICAB i l’ICO donen continuïtat a l’acord que es va iniciar al 2012 i que estarà vigent des d’aquest mes de maig fins al gener de 2016.
 
Funcionament del servei  ‘pro bono' ofert per l'ICO - ICAB
El servei compren l'assessorament i gestions que siguin necessàries i fins i tot l'inici, si escau, d'un procediment judicial en matèries de dret civil i/o laboral que poden motivar-se com a conseqüència de la malaltia (successions, baixes laborals, permisos i excedències… ), si bé en el cas d'inici de procediment judicial s'incorporarà el malalt al sistema de justícia gratuïta, si escau, i podran conservar el mateix advocat, d'acord amb les previsions legals.
 
Des de l’ICO, tenint en compte una atenció integral en consonància amb els valors del centre i a través de la Unitat de Treball Social, es fa una valoració socio-familiar de cada cas i es deriven aquells pacients que puguin ser susceptibles del servei pro bono mitjançant el conveni de col·laboració amb l’ICAB, per la designa d’un/a advocat/ada que correspongui. En els casos que sigui necessari interposar o intervenir en un procediment judicial, les sol·licituds hauran de tramitar-se d'acord amb la Llei d'assistència jurídica gratuïta.
 
Resultats
Gràcies al servei pro bono s’ha pogut ajudar des del maig de 2014 i fins al mes d’abril de 2015 a prop d’una trentena de casos, el 100 per cent dels quals correspon a una consulta de tipus laboral. La valoració mitjana que rep l’advocat o advocada que presta el servei és d’un 9 sobre 10 i un 85% de les persones que n’han fet ús el recomanarien. Quant a la franja d’edat, els pacients que més ha fet ús d’aquest servei són les persones d’entre 45 i 64 anys (23 casos), el que representa un 80 per cent, seguit de la franja de 18 a 44 anys. En ambdós casos, els homes han fet més consultes que les dones. Un 78,6% de les consultes es fan de forma presencial, mentre que un 21,4% es fan per telèfon.

A la imatge: Carolina Oliva, treballadora social de l'ICO, Ana Rodríguez, directora d'Estratègia i Projectes, Rosa Maria Barberà, vicedegana de l'ICAB, Ricardo Morante, president de la secció de Dret Laboral del Col·legi, i Presentació Maraña, una pacient que s'ha beneficiat de l'acord.
 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Tarragona
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00