Núm. 104 - 27 d'abril de 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Formació i docència

e-oncologia lidera un projecte de formació on-line de metges a l’Àfrica

Ampliar imatge

L’ICO ha estat l’organització triada per la Universitat Virtual del Càncer a l’Àfrica (VUCCnet) per desenvolupar un programa virtual d’Oncologia Clínica, que ha de servir per a formar professionals d’Egipte, Ghana, Sud-àfrica, Tanzània, Uganda i Zàmbia.

Una Universitat virtual per a l’Àfrica 
L’Agència Internacional d’Energia Atòmica (IAEA) impulsa des de l’any 2010 el projecte d’Universitat Virtual del Càncer a Àfrica (VUCCnet). L’objectiu és aprofitar les noves tecnologies per facilitar la formació del personal assistencial de diferents països africans, especialment d’aquells amb pocs recursos i on l’accés a la formació especialitzada en càncer és molt difícil.

Un dels objectius de la formació virtual a l’Àfrica és reduir la fuga de cervells. S'estima que més d'un 20% dels metges que treballen als Estats Units, Austràlia i Canadà, provenen de països de l'Àfrica subsahariana, Àsia i Pacífic.  Aquests països gasten aproximadament 500 milions de dòlars anuals en la formació dels professionals sanitaris que estan treballant en els països més desenvolupats.

Les conseqüències per a la salut global d'aquests països són molt negatives i augmenten les disparitats i inequitat en l'accés als serveis sanitaris.

Nou curs d’oncologia clínica 
La plataforma de formació on line de l’ICO e-oncologia (http://www.e-oncologia.org/) col·labora amb aquesta iniciativa des del seu inici. Durant els anys 2011 i 2012, per exemple, es va impartir el curs d'e-oncologia sobre Prevenció del Càncer de coll uterí a 100 professionals d'aquests mateixos països, i durant els anys 2013 i 2014 s’ha impartit un curs de competències bàsiques en càncer dirigit als treballadors de la salut d’aquets mateixos països africans.

L'any passat l’IAEA va seleccionar e-oncologia per desenvolupar un programa virtual d'Oncologia Clínica de 245 hores.

El programa ha de servir com a base de coneixement per als diferents itineraris formatius de l'especialitat d'oncologia clínica a Egipte, Ghana, Sud-àfrica, Tanzània, Uganda i Zàmbia. El programa s'emmarcarà dins d'un programa Màster (especialització) en oncologia clínica en el context de l'Àfrica subsahariana.

Del 13 al 15 d'abril una quarantena d’experts del continent africà es van reunir a Barcelona per consensuar els continguts del curs online i adaptar-los als diferents sistemes de salut segons les necessitats regionals.

En aquesta reunió hi van participar representants de l'African Organisation for Research and Training in Cancer (AORTIC), la OIEA-VUCCnet, la International Network for Cancer Treatment and Research i la Fundació Lalla Salma per Prevenció Tractament del Càncer al Marroc a més de representants d’oncologia i salut pública de Ghana, Sud-àfrica, Tanzània, Uganda i Zàmbia, entre d’altres.

El portal e-oncologia
e-oncologia és el portal de l’ICO especialitzat en la formació continuada en tots els àmbits de l’oncologia. És el primer projecte d’ensenyament on-line dedicat exclusivament a la formació en oncologia en castellà. El seu objectiu principal és crear espais virtuals d’aprenentatge relacionats amb el càncer tant per als especialistes en formació o en actiu com a professionals no especialistes.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Tarragona
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00