Núm. 102 - 9 de març de 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L’ICO inaugura la farmàcia oncològica més gran del sud d’Europa

Ampliar imatge

Divendres 6 de març es va inaugurar la nova farmàcia metropolitana de l’ICO. L’acte va estar presidit pel conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz; acompanyat, entre d’altres autoritats, per l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin; el president de l’ICO, Josep Maria Vilà, i la directora general, Candela Calle.

Gran volum d’activitat per servir al territori
Amb una superfície de 1.100 m2, la nova farmàcia elaborarà, en una primera fase, unes 100.000 preparacions de fàrmacs citostàtics l’any, que aniran augmentant progressivament. La capacitat instal·lada arriba a les 200.000 preparacions l’any (multiplicant per quatre les que es preparen actualment a l’ICO L’Hospitalet). També es podran fer unes 13.000 dispensacions d’assaigs clínics (actualment no arriben a 5.000) i 30.000 dispensacions ambulatòries (actualment poc menys de 15.000). Tot plegat convertirà la farmàcia de l’ICO en la de més capacitat de tot Espanya i el sud d’Europa.

L’ICO disposa de quatre centres i una xarxa de col·laboració amb hospitals comarcals. La nova farmàcia permetrà oferir una servei d’alta tecnologia farmacèutica no només als centres ICO, sinó a la vintena d’hospitals comarcals amb què treballa en xarxa.

Alta tecnologia
Les noves instal·lacions disposen de la tecnologia més puntera. S’han incorporat dos robots de darrera generació per a la preparació de citostàtics que eviten el contacte dels tècnics de farmàcia amb el fàrmac, reduint riscos i errors. Són els robots més moderns de l’estat. Així mateix, l’ICO disposa d’un sistema informàtic de gestió dels tractaments de quimioteràpia que controlen des de la prescripció a la dispensació i administració, la qual cosa ofereix el màxim nivell de seguretat per al  pacient i la traçabilitat de tot el procés.

Orientació a la recerca i als pacients
La nova farmàcia disposa d’unes àrees específiques per a la gestió dels assaigs clínics. Això permetrà potenciar l’arribada de fàrmacs experimentals als pacients. L’ICO participa cada any en més de 300 assaigs clínics en els quals hi participen prop de 700 pacients.

La dispensació de quimioteràpia oral ha passat de ser testimonial a convertir-se en habitual en certs tractaments. A l’ICO s’ha multiplicat per deu en els darrers deu anys. Això fa que el pacient no rebi el tractament a l’hospital, sinó que el reculli i se’l prengui a casa. Aquest canvi fa necessari informar adequadament al pacient. Les noves instal·lacions amplien els espais per al suport i l’educació sanitària.

Forma de finançament innovadora
El cost de la farmàcia, d’uns 2 milions d’euros, s’ha finançat en un 57% per la indústria farmacèutica, i la resta pel Servei Català de la Salut i la societat civil.

Aquest partenarierat públic-privat consolida un canvi de paradigma que s’ha anat impulsant els darrers anys i és que la indústria deixi de ser un proveïdor per passar a coresponsabilitzar-se del tractament dels malalts. El canvi de relació s’ha manifestat amb l’establiment de diferents convenis de col·laboració entre l’ICO i la indústria, així com la signatura per part de l’ICO i el CatSalut de diversos acords de risc compartit, que pretenen passar a un sistema de pagament dels medicaments per resultats, de tal manera que el valor d’una tecnologia es condicioni a la demostració de la seva eficàcia i eficiència.

Les companyes que han col·laborat en el finançament de la farmàcia han estat: Roche / Amgen / Merck / Janssen / Pfizer / Celgene / Novartis / Astellas / Boehringer Ingelheim / Sanofi. També ha comptat amb el suport tecnológic de l’empresa Palex Medical.

Més informació
Podeu veure el vídeo institucional de la nova farmàcia al final de tot de la notícia que hi ha en aquest enllaç.
Podeu veure'n la notícia que en va fer TV3 clicant aquí
Podeu veure'n la notícia que en va fer TVE al minut 15'50'' d'aquest enllaç
Podeu veure l'entrevista que li van fer a Candela Calle, directora general de l'ICO, al Canal 3/24 clicant aquí.

 

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Tarragona
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00