Núm. 101 - 5 de febrer de 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

La radiació durant la cirurgia substitueix la radioteràpia en algunes pacients de càncer de mama

Ampliar imatge

La radioteràpia intraoperatòria és una innovadora tècnica que permet, en el mateix acte quirúrgic d’extracció del tumor, aplicar radiació directament sobre el llit tumoral, és a dir, sobre la zona on es troba el tumor per tal d’evitar que les cèl·lules canceroses es tornin a reproduir. En el llit tumoral és on es produeixen més del 90% de recidives en les pacients amb càncer de mama. 

Aquest tractament, que acostuma a durar entre 30 i 50 minuts, aplicat a una adequada selecció de pacients, permet reduir la toxicitat i les complicacions, a més d’escurçar la durada de la teràpia. Així mateix, en casos de poc risc, aquesta tècnica permet estalviar la posterior radioteràpia convencional, d’una durada de 7 setmanes aproximadament.

“Aquesta possibilitat terapèutica introdueix el concepte de radioteràpia adaptada al risc de cada pacient. Això aporta innovació i perspectives d’investigació futura en l’abordatge terapèutic amb la finalitat primordial de millorar la qualitat de vida d’aquestes pacients”, explica M. Jesús Pla, coordinadora de la Unitat Funcional de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO). “Encara que diversos països europeus tenen ja experiència de diversos anys en aquesta tècnica, a l’Estat espanyol s’ha començat a implantar en el darrer any, i a la Unitat Funcional de Mama de l’HUB i l’ICO ja l’hem incorporat a la nostra activitat assistencial”, afegeix.
 
La radioteràpia intraoperatòria representa un nou pas dins de l’evolució dels tractaments del càncer de mama cap a una menor agressivitat. “L’actualització dels tractaments existents ens ha permès passar de tractar totes les pacients amb mastectomia a considerar com a estàndard el tractament conservador, sempre tenint en compte la seguretat clínica de les pacients”, assegura Pla. “Així mateix, en molts casos s’ha substituït el buidament axil·lar per la biòpsia selectiva del gangli sentinella”, afegeix.

El tractament conservador implica administrar radioteràpia externa a tota la mama durant unes 7 setmanes després d’haver extirpat el tumor amb marges sans i en els últims anys s’han desenvolupat diverses tècniques d’irradiació parcial. Una d’elles, la braquiteràpia intersticial amb catèter, ha estat aplicada a unes 170 pacients per la Unitat Funcional de Mama des de l’any 2004, amb molt bons resultats. La radioteràpia intraoperatòria s’afegeix a aquest conjunt d’estratègies d’irradiació parcial.

La nova tècnica es va presentar dimarts 3 de febrer en una jornada destinada a pacients de càncer de mama que organitzada per la Unitat Funcional de Mama de l’HUB i l’ICO en el marc del Dia Mundial Contra el Càncer que es va commemorar ahir, 4 de febrer. Sota el títol Amb T de teràpia: tots contra el càncer de mama, la jornada també va incloure una xerrada sobre psicoteràpia grupal en línia i una taula rodona sobre dubtes relatius al càncer de mama on van compartir taula professionals de la salut i pacients. La cloenda de la jornada va estar amenitzada per la música d’Alejandro Abad i Ana Valle.

El càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb uns 5.000 casos l’any, la qual cosa suposa gairebé el 30% de tots els tumors en dones. L’efectivitat dels tractaments ha augmentat constantment, i ja s’aconsegueix més d’un 80% de supervivència de les malalties als 5 anys.
 
La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’HUB i l’ICO
La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’HUB i l’ICO és la més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de Catalunya. Integra ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomopatòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres, psicooncòlegs i personal d’administració, tots ells especialitzats en la patologia mamària, i ha tractat més de 7.000 pacients des de la seva creació.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Tarragona
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00