Núm. 101 - 5 de febrer de 2015 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Dos terços del càncer són conseqüència de la mala sort?

Ampliar imatge

Responsabilitzar la mala sort de l'aparició del 65% de 31 tipus de tumors diferents ha suscitat una gran controvèrsia en el món oncològic.

Fa poques setmanes es difonia la notícia que dos terços dels càncers són conseqüència de la mala sort. La informació sorgia a partir d'un estudi que publicava Science, i que estava encapçalat per Cristian Tomasetti i Bert Vogelstein, del Centre de Càncer Kimmel de la Universitat Johns Hopkins. Diversos professionals i, fins i tot, la IARC, la Agència Internacional per a la Recerca en Càncer, van fer notes per matisar el tema.

Tres experts de l'ICO també han elaborat una carta d'aclariment:

Responsabilitzar la mala sort de l'aparició del 65% de 31 tipus de tumors diferents ha suscitat una gran controvèrsia en el món oncològic. Tomasetti i Vogelstein, de la Universitat Johns Hopkins, assenyalen una relació directa entre el risc de patir determinats càncers i el número total de divisions que pateixen les cèl·lules mare normals del teixit que el pateix. Segons els seus càlculs, dos terços de les varietats de tumors estudiats estarien relacionats amb mutacions aleatòries produïdes durant les fases de divisió cel·lular sense correspondència amb factors ambientals o hereditaris.

Una altra forma de veure-ho és concloure que encara existeix un gran número de tumors en els quals les causes encara no han estat completament aclarides. Qui hagués dit fa vint anys que tots els càncers de coll d'úter i el 20% dels d'orofaringe tenien un virus inductor? Per què algun dels tumors associats a la "mala sort" segons aquests autors canvien d'incidència en poblacions que emigren de continent?

El que sí que ens sembla clar, una vegada llegit amb atenció l'article de Science i alguns dels comentaris que ha suscitat, és que hem d'acorralar la malaltia des de tots els angles. És necessari prevenir-ne l'aparició mitjançant l'abandonament del consum de tabac, dietes incorrectes, prevenció de la insolació i el sedentarisme, evitar algunes infeccions inductores del càncer mitjançant les vacunacions de la població contra el virus de l'hepatitis i el del papil·loma, mantenir les campanyes de diagnòstic precoç útils i, finalment, incrementar una investigació proactiva de la cerca de nous factors causals, única manera de prevenir i tractar eficaçment els tumors.

És una tasca àrdua que professionals sanitaris i societat civil hem de realitzar conjuntament.

Josep Ramon Germà, adjunt a la direcció general de Coneixement i Recerca
Esteve Fernández, cap de la Unitat de Tabaquisme
Xavier Bosch, cap del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer

26 de gener de 2015

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Av. Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00

ICO Tarragona
Hospital Joan XXIII
Carrer Dr. Mallafrè Guasch, 4
43005 Tarragona
977 29 58 00