Núm. 99 - 19 de desembre de 2014 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L’ICO assoleix una curació del 90% en el càncer de pròstata d’alt risc

Ampliar imatge

La curació del càncer de pròstata d’alt risc és del 91% als cinc anys i del 89% als set anys amb una innovadora combinació de tractaments. Així ho ha conclòs un estudi de l’Institut Català d’Oncologia que s’ha publicat a la revista Radiotherapy and Oncology.

El treball, que recull el seguiment de prop de 400 pacients de càncer, es va presentar dimarts passat, 16 de desembre, a la sala d’actes Pau Viladiu de l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospitalet de Llobregat, i va comptar amb la participació de:

-Candela Calle, directora general de l’ICO.
-Josep Ramon Germà, adjunt a la direcció de coneixement i recerca.
-Ferran Guedea, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO L’Hospitalet.
-Anna Boladeras, metge adjunt i referent de pròstata del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO L’Hospitalet.
-Cristina Gutiérrez, coordinadora assistencial de la Unitat de Braquiteràpia del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’ICO L’Hospitalet.

Un tumor freqüent
El càncer de pròstata és el més freqüent en els homes a Catalunya. Se’n donen uns 5.000 casos nous cada any, per sobre del de còlon i recte (prop de 4.000 casos) i el de pulmó (3.500). És un càncer molt associat a l’edat. L’envelliment de la població fa que la seva incidència augmenti cada any. Segons les projeccions del Pla Director d’Oncologia, l’any 2020 se’n produiran uns 6.000 casos nous anuals.

Malgrat l’elevada incidència, és un tumor de lenta evolució en la majoria de casos, amb una supervivència del 84% als cinc anys, també segons les dades del Pla Director d’Oncologia.

No obstant això, en una petita proporció de casos, el tumor és més agressiu i pot comprometre la supervivència dels pacients.

Càncer de pròstata d’alt risc 
Els pacients amb càncer de pròstata d’alt risc es poden sotmetre a diferents alternatives. En alguns casos se’ls sotmet a cirurgia, per extirpar la pròstata, però això pot comportar efectes secundaris (disfuncions orinàries i sexuals). En d’altres, el tractament consisteix en l’administració cada dia durant vuit setmanes (40 sessions) de radioteràpia externa o l’aplicació de braquiteràpia.

El tractament amb braquiteràpia consisteix en la col·locació d’una font radioactiva –en aquest cas de iode-125– dintre o en la proximitat del tumor; la radiació que emet destrueix les cèl·lules malignes. Aquesta intervenció quirúrgica s’ha de fer diverses vegades durant el tractament.

En el cas de l’ICO, a partir de l’any 2002 es va començar a aplicar una innovadora combinació de radioteràpia externa i braquiteràpia, associat a un tractament hormonal. D’aquesta manera, es redueixen les sessions de radioteràpia externa i es fa una única intervenció al quiròfan per dur a terme la braquiteràpia.

Seguiment de prop de 400 pacients
L’estudi que s’ha presentat mostra els resultats de supervivència de 377 pacients de càncer de pròstata d’alt risc sotmesos a aquesta combinació pionera de tractaments. El treball conclou que la curació (és a dir, el control bioquímic) als cinc anys és del 91% i, als set anys, del 89%. Així mateix, s’ha observat que els efectes secundaris són mínims.
Això situa l’ICO entre els centres amb una major curació en càncer de pròstata d’alt risc d’Europa.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00