Núm. 82 - 4 de desembre de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Les interaccions entre gens expliquen part de l'heretabilitat del risc de patir càncer

Ampliar imatge

Un estudi internacional liderat per l’investigador Miquel Àngel Pujana de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) descriu un nou mètode que podria permetre la identificació d’interaccions genètiques associades amb el risc de patir càncer.

Els estudis d’associacions genètiques a nivell genòmic global (i.e. GWAS) han permès identificar dotzenes de variants genètiques comunes associades al risc de patir càncer en la població general. Tot i això, aquestes variants només expliquen una petita fracció de l’heretabilitat de la malaltia. L’altra fracció s’atribueix a altres factors, entre el quals hi trobaríem les interaccions genètiques. En aquest tipus d’interaccions, l’efecte combinat de dos al·lels/mutacions/gens es diferent del de cadascun d’ells per separat.

En l’estudi que ha publicat l’edició electrònica de la revista Carcinogenesis es descriu com a través de la integració de informació genètica obtinguda pels GWASs amb dades d’expressió gènica en tumors es poden identificar interaccions genètiques associades al risc de patir càncer. El mètode s’ha utilitzat en càncer de mama i de pàncrees, i pot ser extensible a diferents tipus de neoplàsies incrementant així el coneixement sobre la heretabilitat de la malaltia.

Referència de l’article
Bonifaci N., Colas E., Serra Musach J., Brunet J., Gómez A., Esteller M., Fernández-Taboada E., Berenguer A., Reventós J., Müller-Myshok B., Duell E.J., and Pujana M.A. Integrating gene expression and epidemiological data for the discovery of genetic interactions associated with cancer risk. Carcinogenesis.
http://carcin.oxfordjournals.org/content/early/2013/11/30/carcin.bgt403.abstract

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

 

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00